• 1

Ako se okupate na ovoj plaži, možete da se podmladite: Treba samo da otputujete na Kipar

Pafos, nekadašnja prestonica grčkog dela ostrva Kipar, danas je izuzetno atraktivna destinacija, posebno za britanske turiste

  • 1
Afroditina plaža

Foto: Pixabay/plaža Afrodita

Poznati je grčki mit da je Afrodita, boginja ljubavi, ali i plodnosti i lepote izronila iz morske pene. U vreme kada je glavni grad ostrva Kipar bio Pafos, smatralo se da je boginja Afrodita upravo na jednoj od plaža u blizini tog grada i rođena.

I ne samo da je ona tu rođena, nego je tom prilikom i zaplakala. Upravo od suza boginja Afrodite su nastale i pomenute stene, kako navodi legenda.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Hiroko Hashiguchi-Pelczar (@hirokohashiguchipelczar)

Nekadašnja prestonica Kipra

Iako više nije glavni grad grčkog dela ostrva Kipar, Pafos se definitivno smatra kulturnom prestonicom ostrva. Inače, iako je u pitanju primarno turističko mesto, ovaj grad je uvršten na listu svetske kulturne baštine UNESCO.

Što se tiče veličine, Pafos se nalazi na petom mestu u grčkom delu ostrva Kipar. Podeljen je na Donji i Gornji, odnosno Kato i Pano Pafos. Praktično govoreći, uz samu obalu mora je smešten donji deo u kome se nalaze brojni hoteli i taj deo grada je usmeren isključivo na turizam. U gornjem delu se nalazi njegov centar i tu mahom živi lokalno stanovništvo.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели stephani rodosthenous 🦋 (@stefani_rod)

Poznato je da je ostrvo Kipar jedno od najsunčanijih, s obzirom na to da je u proseku 340 dana godišnje sunčano, tako da praktično sezona traje većim delom godine. Ipak, najveći broj turista Pafos i uopšteno grčki deo ostrva Kipar posećuje u toku letnjih meseci.

Mesto rođenja boginje Afrodite

Kada krenete iz Pafosa prema Limasolu, pa otprilike pređete pola tog puta, trebalo bi da pogledate prema moru. Tu ćete videti stene, koje bukvalno štrče iz vode i jednu manju plažu. U pitanju su Afroditine stene ili Petra tu Romiu, to jest mesto gde je prema grčkim mitovima rođena boginja ljubavi Afrodita.

Postoji verovanje da ljudi koji se na ovoj omanjoj plaži okupaju mogu čak i da se podmlade.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели CYPRUS_ISLANDGUIDE (@cyprus_islandguide)

Sama plaža je prekrivena peskom i sitnim šljunkom, a na njoj se nalaze suvenirnica i jedna taverna.

Treba napomenuti i to da od donjeg dela Pafosa saobraća redovna autobuska linija prema ovoj plaži.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eNL

    ovde je bio i Era Ojdanić ....pa izgleda za džabe se kupao al dobro je što se ipak kupao

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima