≫ 

Ovo ostrvo u Grčkoj je prvo mesto u Evropi bez korona virusa: Uspešno vakcinisani svi građani

Ušuškano u udaljenom delu Egejskog mora, nekoliko kilometara od turske obale, Kastelorizo je uspešno je sproveo imunizaciju svih 520 stanovnika

  • 4
Prelepo grčko ostrvo Kastelorizo foto: pixabay.com

Posle uspešno sprovedene vakcinacije, malo poznato grčko ostrvo Kastelorizo ili Megisti postalo je prvo mesto u Evropi koje je oslobođeno korona virusa.

Ušuškano u udaljenom delu Egejskog mora, nekoliko kilometara od turske obale, Kastelorizo je uspešno je sproveo imunizaciju svih 520 stanovnika, koji su primili i prvu i drugu dozovu Fajzerove vakcine.

Od prošlog marta na Kastelorizu zabeležen je samo jedan slučaj korona virusa. Grčka vlada pokušava vakcinacijom da zaštiti mala ostrva koja nemaju velike bolnice. Strategija Grčke je, prema tome, da pre leta sve male i udaljene oblasti budu bez zaraženih korona virusom.

Oni će ovu strategiju promovisati i na međunarodnom nivou, sa nadom da će to dati novi zamah turizmu.

Mnoge turističke agencije već su počele da kreiraju ponude za Kastelorizo, a prema pisanju medija, očekuje se da da na ostrvu turizam poraste za 35 odsto.

Za kameniti Kastelorizo važi i to da je netaknuto parče raja. Nema poznate plaže, ali ima pregršt drugih atrakcija poptu drevnog zamka i Katedrale poput Plave pećine, morske pećine kojoj možete prići samo ukoliko ležite na čamcu.

Ovo ostrvo nekada je bilo deo Osmanskog carstva pa je pored tipičnih grčkih crkava i kapela moguće obići i džamiju sa minaretom.

Kastelorizo je najudaljenija kopnena tačka Ostrva Dodekaneza gde se inače i odvija radnja filma "Mediteran", reditelja Gabrijela Salavtorea, a koji govori o maloj grupi italijanskih vojnika poslatih na izolovano grčko ostrvo tokom Drugog svetskog rata.

Film je 1992. godine osvojio Oskara za najbolji film na stranom jeziku.

Video: Grčka: Brčkanje u moru usred ferbruara uprkos strogom karantinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmm...

    6. mart 2021 | 17:17

    Tasos bre vakcinišite ceo da mogu da idem u Septembru.Mislim ako nemate 15 hiljada vakcina recite koje da ponesem....🤣🤣🤣

  • Dex

    6. mart 2021 | 18:46

    500 ljudi na ostrvu je moglo da se sačuva i bez vakcine..... Samo nisu trebali da prime turiste😅

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA