≫ 

Sagradili su je monasi i pustinjaci pre nekoliko vekova: Crkva bez krova odoleva zubu vremena

Osim po tome što je građena u steni, ova omanja crkva na grčkom ostrvu je jedinstvena i po još nečemu

  • 0
Crkva na ostrvu Limnos, Grčka Foto:screenshot/Youtube/Nick Psarikoglou

Jedno od najsevernijih ostrva na području Egeja je i Limnos. Smatra se ostrvom srednje veličine, a na njemu živi manje od 20.000 stanovnika.

Prema grčkim mitovima, kovačnica boga vatre, Hefesta, nalazila se upravo na ovom ostrvu, tako da je i njegov, ali i kult njegovih sinova bio vrlo rasprostranjen na Limnosu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели anna a. (@a_n_n_a__a)

Pominje se i drugi mit, u vezi sa Amazonkama, odnosno ženama koje su u davna vremena živele na ovom ostrvu. U želji da one vladaju, jednostavno su ubile sve muške stanovnike ostrva. Međutim, onda su shvatile da nemaju sa kim da rađaju decu. A kako je tada nadomak Limnosa prolazio brod sa Jasonom i Argonautima, to su one uspele da ih ubede da ostanu na ostrvu. Kako navodi legenda, oni su na Limnosu boravili oko dve godine, posle čega su nastavili potragu za zlatnim runom.

Ipak, iako Limnos jeste u novije vreme poznat i po turizmu, ovo ostrvo je mnogo poznatije po jednoj crkvi, posve neobičnoj i jedinstvenoj.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Maraslis Panos (@panos_mrsl)

Jedna od najlepših crkava

Sa vrlo opravdanim razlogom, omanja crkva posvećena Bogorodici, koja se nalazi na ostrvu Limnos, važi za jedinstvenu u celom svetu. I ne samo zbog mesta na kome se nalazi, u stenama planine nazvane Kakavos, nego i po tome što nema krov.

Crkva Bogorodice Kakaviotise je izgrađena tokom 14. ili 15. veka. Smatra se da su je osnovali monasi sa ostrva Agios Efstratios, udaljenog oko 30 kilometara od Limnosa. U to vreme je bila izvršena invazija turskih snaga na to ostrvo, pa su monasi potražili zaštitu na obližnjem Limnosu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Svetomir Milosevik (@milosevik)

Oni su živeli u pećinama oko ovog svetilišta. Vremenom su se mnogi od njih upokojili i nisu dolazili novi monasi da ih zamene. Ne zna se kada tačno, ali se zna da se poslednji monah koji ne napustio ovu kapelu i ostrvo pridružio bratstvu Svete Gore.

Budući da je i mesto na kome je crkva, odnosno kapelica izgrađena po mnogo čemu jedinstveno, to je u potpunosti vredno svih 20-ak minuta hoda, koliko je potrebno da bi se do nje stiglo.

Praznik koji je vezan za ovu kapelu se obeležava svake godine na Vaskršnji Utorak, odnosno dva dana posle Uskrsa. Tada se u njoj održava vrlo svečana liturgija, kojoj prisustvuju i mnogi ostrvljani, ali i turisti. Veruje se da se tog dana čudotvorna ikona Bogorodice Kakaviotise „vraća“ na svoje mesto.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели 🤍 we share Greece 🤍 (@think__greece)

Da biste uživali u svoj lepoti, ovu neobičnu crkvu je najbolje posetiti predveče, kada je obasjana sunčevim zracima na najlepši mogući način. I ne zaboravite da upijete sve detalje fenomenalnog pogleda koji se odavde pruža.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA