≫ 

Hajdemo na kupanje na "Loše more": Iako ime ne obećava, samo ostrvo je zapravo veoma posebno

Iako naziv ovog mesta baš i ne zvuči tako lepo, nema sumnje da maleno ostrvo u Grčkoj opčinjava svakoga ko ga poseti

  • 1
Grčka, Peloponez, nenaseljeno ostrvo Foto:screenshot/Youtube/Tasos Fotakis DroneWorks

Poznato je da na području Grčke postoje brojna ostrva koja nisu naseljena, tako ni okolina Atine nije izuzetak po tom pitanju. U neposrednoj blizini glavnog grada se mogu naći vrlo zanimljiva omanja ostrva. A svako od njih je interesantno na svoj način. Ostrvo je udaljeno oko 40 minuta vožnje od grčke prestonice.

Međutim, među njima je možda jedno koje najviše privlači pažnju, a najpre zato što ima prirodni bazen.

Priroda u svoj svojoj veličini

U blizini grada Keratea, koji pripada oblasti Mesogea na teritoriji Atike, neposredno uz obalu nalazi se ostrvce poznato pod nazivom Kaki talasa.

Slobodan prevod ovog naziva bi bio Loše more.

Geomorfologija ovog ostrva je specifična i upravo to je ono po čemu se ono naročito izdvaja. Naime, gotovo četvrtina njegove površine je potpuno prekrivena morem. Zahvaljujući tome, ovo ostrvo ima krajnje neobičan oblik i bazen, koji je nastao prirodnim putem. U zavisnosti od toga da li je plima ili oseka, zavisiće i koliko ima vode u ovom bazenu, koji je isklesala priroda.

Na samom dnu tog dela ostrva, koje je utonulo nalazi se puno peska. Baš iz tog razloga je ostrvo posebno interesantno za ljude koji do njega mogu da doplivaju sa obližnjeg plaže ili da pristanu svojim čamcima.

Plaža Kaki talasa

U pitanju je plaža koja se smatra jednom od najpopularnijih u tom delu Atike. Organizovana je i ima sve što je potrebno posetiocima za ugodan odmor. Na jednoj strani plaže se nalaze stene, koje su posebno atraktivne ljubiteljima ronjenja, a sa druge strane se nalaze vikendice Atinjana, ali i ljudi iz drugih delova sveta.

U blizini samog naselja je istoimeni manastir, koji je specifičan po tome što poštuje pravila julijanskog kalendara.

Veruje se da ovaj čudni naziv vodi poreklo od grčkog mita, koji pominje jedan varvarski napad. Naime, prema tom mitu grčki bogovi Zevs i Had su od boga mora, Posejdona zato tražili da potopi varvarske brodove, šaljući izuzetno visoke talase.

I od tog doba, odnosno baš zbog visokih talasa, ovo područje se naziva Kaki talasa ili Loše more.

Da li bise posetili ovaj deo Grčke?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bivsi atinjanin

    13. mart 2021 | 20:07

    To je jedna lepa i uredjena pescana plaza. Na povratku ka Atini obavezno svratiti u Porto Rafti i vecerati u jednoj od nekoliko taverni. Cene su ok, a riba i plodovi mora uvek svezi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA