≫ 

Ovo grčko ostrvo krije pravi dragulj: U jezeru Melisani na Kefaloniji mešaju se slatka i slana voda

Iznajmite čamac i krenite u upoznavanje ovog neverovatnog predela. Ne zaboravite da napravite selfi, jer je mesto fenomenalno

  • 1
Jezero i pećina Melisani, Kefalonija, Grčka Foto: Screenshot/Youtube/Radek7001

Na grčkom ostrvu Kefalonija se osim pećine pećine Melisani nalazi i istoimeno jezero, koje se smatra jednim od najneverovatnijih jezera na svetu.

Leži ispod pećine jedinstvene lepote, čiji su pećinski hodnici dugi neverovatnih 3,5 kilometara, a sama pećina je široka 40 i visoka 36 metara.

Kristalno čiste vode jezera Melisani imaju najveću dubinu od 39 metara. Pećinski ukrasi stari su između 16 i 20.000 godina.

Ovo jezero je samo 2 kilometra udaljeno od plaže Sami i oko 10 kilometara od grada Argostolija, tako da je njegova lokacija lako dostupna. Definitivno je mesto koje treba da poseti svako ko odlazi na Kefaloniju.

Ovo čudo prirode otkriveno je 1951. godine i specifično je po tome što ima mešanu, odnosno slatku i morsku vodu. Slana voda stiže iz obližnjeg mora, dok se slatka voda u jezero uliva iz prirodnog izvora, koji se nalazi na oko 20 metara ispod zemlje.

Posetioci mogu da iznajme čamac i da tako istražuju i jezero i pećinu. Putovanje počinje u otvorenom delu pećine, koje osvetljava sunce, a zatim se stiže do vode koja ima neonski tirkizni sjaj. Vode u ovoj pećini su najlepše ako ih posetite između 11:30 i 13:30 sati po lokalnom vremenu, kada sunčeva svetlost prodire kroz krater otkrivenoog dela pećine.

Dok istražujete jezero Melisani čamcem, videćete njegov prvi deo sa spektakularni podvodnim odsjajem, a zatim i malo ostrvo koje se nalazi u unutrašnjosti pećine. Kada uđete u drugi deo, ući ćete u svet prepun stalaktita, stalagmita i drugih neobičnih pećinskih formacija.

Pećina Melisani se pominje i u grčkoj mitologiji. Prema mitovima, ovo prirodno čudo je naziv dobilo po jednoj od nimfi, zvanoj Melisanti, koja je izvršila samoubistvo, jer joj bog Pan nije uzvratio ljubav.

Naučna istraživanja u ovom području su vršena između 1951. i 1962. godine i iznela su na svetlo dana različite artefakte. Među njima se izdvaja drvena lampa, zatim ploče i figure nimfi, kao i figuru boga Pana, za koje je utvrđeno da datiraju iz trećeg i četvrtog veka pre nove ere, a koji su korišćeni tokom postklasičnog perioda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Matori

    19. mart 2021 | 09:18

    Kako reče čamdžija, u istraživanju podvodnih kanala, nekoliko ronilaca se nije vratilo. Inače, jezerce je fascinantno. Da bi pronašli mesto gde voda iz jezera otiče, ubacili su boju i voda izlazi negde kod Argistolija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA