≫ 

Grčko selo skriveno od turista krije jedan od najlepših pogleda: Jezero se vidi kao na dlanu

U zapadnom delu centralne Grčke nalazi se selo poznato po fenomenalnom pogledu prema jezeru Kremaston, najvećem veštačkom jezeru u zemlji

  • 0
jezero, Grčka Foto: screenshot/Youtube/Nature with drone

Mnogim turistima koji posećuju Grčku je prilično nepoznato maleno selo koje se nalazi na nadmorskoj visini od 423 metra, na zapadnim padinama planine Helidona. U blizini sela nalazi se veštačko jezero Kremaston.

Ali zato Grci, koji vole da se pohvale lepotama svoje zemlje, i te kako znaju za selo Agalianos.

Teritorijalno se praktično nalazi na granici dve prefekture, i to Etoloakarnanije i Evritanije, u zapadnom delu centralne Grčke.

Ovo poluplaninsko selo je poznato i po fenomenalnom pogledu, koji se baš odatle pruža prema najvećem veštačkom jezeru u zemlji. Prema podacima iz popisa stanovništva 2011. godine, primetan je značajan pad broja stanovnika, pa danas tu živi tek 33 stanovnika.

Prvi veći grad je Mesolongi, koji je udaljen tek nešto više od 90 kilometara Agalianosa.

Jedna od najbitnijih građevina u selu je i crkva posvećena Bogorodici i podignuta je, kako se pretpostavlja krajem 19. veka.

Sem toga, još jedna od znamenitosti ovog seoceta su i vodopadi Sikjes.

Idealno mesto za ljubitelje raftinga se nalazi tek na oko 2 kilometara udaljenosti od ovog sela, baš na veštačkom jezeru Kremaston.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA