Kako izgleda ulazak u Grčku ovog vikenda: Šta traže Bugari i kako jedan propust može da košta 300 €

Za razliku od prošlog leta, papirološki je sve regulisano i pravila su jasna, samo ih treba pratiti korak po korak

  • 23

Prve grupe turista upućuju se ovih dana u Grčku na letovanje. Naš reporter našao se u jednom od turističkih autobusa ka Kasandri i "probio led" nakon korona blokade.

Za razliku od prošlog leta, papirološki je sve regulisano i pravila su jasna, samo ih treba pratiti korak po korak.

Gde Bugari insistiraju na nošenju maski

Put kojim smo krenuli vodio je preko Bugarske - kroz Severnu Makedoniju takođe se može, ali prelaz Evzoni se otvara tek u 5 sati ujutro, pa je ruta preko Sofije i Kulate, a potom prelaza Promahonas lakša za organizaciju noćnog putovanja.

Na izlazu iz Srbije, kao ni na ulazu u Bugarsku nije nam bio potreban nikakav papir sem pasoša. Maske na bugarskom prelazu nisu potrebne, za razliku od srpskog.

Nastavljamo put ka Sofiji, koji vodi truckavim putem, kroz zonu radova, a koji postaje u jednom trenutku razrovana kaldrma. Izlazimo na auto-put, ali samo do predgrađa Sofije.

Dalji put od Sofije do Blagoevgrada vodi auto-putem, a potom na jednoj deonici ponovo silazite na magistralu koja je u odličnom stanju. Tu su prelepi planinski predeli Bugarske, nedaleko od čuvenih skijališta i najviših planina na Balkanu.

Potom se uključujemo na auto-put i i brzo stižemo do Kulate, graničnog prelaza. Tu je potrebno pripremiti papirologiju, mobilne telefone, ali i noseve za bris.

Procedura je sledeća: najpre na bugarskom šalteru integrisanog prelaza dobijate izlazni pečat, a onda prelazite na grčki šalter. Maske su obavezne. Predajete pasoš i potvrdu o vakcinaciji, PCR testu ne stariji od 72 sata ili potvrdu o preležanoj bolesti, kao i odštampan PLF.

Službenik iza šaltera očitava potvrde, a mi smo uz klasičnu potvrdu poneli i Digitalni zeleni sertifikat.

Ali, tu nije kraj. Posle šaltera dočekuje vas drugi službenik koji pregleda papire. Pokazujemo mu PLF kod, a on nas sa tim kodom upućuje na testiranje. Pitaju da li imamo PCR test ili smo vakcinisani, čitaju kod i postavljaju nas na stolicu.

Sestra nas je ljubazno zamolila da skinemo masku samo sa nosa, uzela uzorak i rekla da sačekamo. Nekoliko ljudi iz našeg autobusa je testirano.

Ne čekamo rezultate - pretpostavljamo da bi nas obavestili u slučaju pozitivnog nalaza, i nastavljamo put.

PLF izazov

Savet je da, kada popunite PLF i dobijete podatke na mejl, to odštampate i ponesete sa sobom. Međutim, na tom mejlu ne postoji kod. Novi dokument u PDF formi dobijate na mejl tek oko ponoći na dan ulaska u Grčku, što znači da biste potencijalno mogli da dođete i u situaciju da konačnu verziju PLF dokumenta skidate sa mejla i dok ste u romingu.

Zapravo, i u samom telu mejla, bez da ulazite u PDF, imaćete već ispisan QR kod, a savet je da posvetlite ekran kako bi mogao da se očita.

PLF možete popuniti preko sajta travel.gov.gr

Nakon svih ovih formalnosti, možete da se opustite u daljoj vožnji auto-putem kroz Grčku.

I ne zaboravite maske! One si obavezne na ulici, a vodič nas je upozorio na kaznu od 300 evra u slučaju da prekršimo pravila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baja

    30. maj 2021 | 10:31

    Nevidje mene nijedna zemlja dok traju ovakve peripetije.

  • Pink panter

    30. maj 2021 | 11:38

    Nema odje ni O od odmora kad si stalno pod nekim stresom pi

  • jasna

    30. maj 2021 | 12:41

    Stvarno nisu normalni sa ovim slanjem PLF formulara 'nekoliko minuta posle ponoći na dan putovanja', kako bre da isplaniram putovanje na taj način, Evzoni ne radi posle ponoći - pcr treba da važi 72 h, kako to da iskalkulišemo, ne pada mi na pamet da tako putujem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA