≫ 

Astipalija je "leptir Egejskog mora": Ovo grčko ostrvo korona je zaobišla

Lokalne vlasti planiraju da Astipalija ostane "corona free" zahvaljujući programu vakcinacije

  • 0
Grčka plaža more ostrvo Astipalea, panorama pejzaž

Foto: Shutterstock

Divna priroda plave boje, kuće okrečene u belo, besprekorna kuhinja i poznato grčko gostoprimstvo: mnogo je razloga da posetite Astipaliju, malo ostrvo između grupacije Kiklada i Dodekaneza.

Zahvaljujući specifičnom obliku, često se za ovo ostrvo navodi da je "leptir Egejskog mora".

Sada majušna Astipalija može da računa na potpuno drugačiju sliku, koja će biti usmerena na oživljavanje turizma, nakon katastrofalnog leta prošle godine. Ovde od početka pandemije nije zabeležen nijedan slučaj zaraze korona virusom. Uz to, u planu je da ostrvo ostane bez korone, zahvaljujući programu vakcinacije. Sve to je i te kako važno za mnoge potencijalne turiste.

U Grčkoj postoji oko 6.000 ostrva, od kojih je 117 naseljeno. Od tog broja, na samo 53 ostrva živi više od 1.000 stanovnika.

Mala grčka ostrva poput Astipalije su prioritet za vakcinaciju. Ona na kojima živi manje od 1.000 stanovnika se mogu pohvaliti podatkom da je celokupna odrasla populacija na tim ostrvima već vakcinisana. Neka od njih su u potpunosti sprovela program vakcinacije, a u toku narednih nedelja će tim putem ići i ostala.

Marketinški trik ili praktičnost?

 

Vladini zvaničnici objašnjavaju da je ovakav sistem vakcinacije zasnovan na pragmatizmu, a da nije usmeren primarno na turizam. Skuplje je i neefikasno slati medicinsko osoblje nekoliko puta na teže dostupna ostrva zbog vakcinisanja prema predviđenom rasporedu, prenosi Spiegel.

Samim tim, veličina i udaljenost, ranije posmatrani kao nedostatak ovakvih ostrva, sada se mogu smatrati prednošću. I stanovnici tih ostrva sa nestrpljenjem iščekuju da svet obaveste da su „covid-free“ destinacije.


Za Astipaliju i mnoga druga omanja grčka ostrva, sve to je stvar ekonomskog opstanka. Oko 60% stanovnika ostrva živi od turizma. Tokom 2019. godine, ostrvo je posetilo oko 34.000 turista, što znači gotovo 30 puta više od njegove ukupne populacije. Većina posetilaca su bili Grci, a za njima slede italijanski, francuski i nemački turisti.

Za oko 35% je ta brojka opala tokom 2020. godine. Ta cifra bila bi još niža da lokalne vlasti nisu ponudile četvorodnevni besplatni boravak lekarima i medicinskim sestrama iz oblasti javnog zdravlja.

Iako na Astipaliji živi nešto više od 1.300 stanovnika i ostrvo je malo iznad granice za kolektivnu vakcinaciju, predstavnici lokalnih vlasti su zatražili od Ministarstva zdravlja da i ovo ostrvo uključi u program. U međuvremenu, od ostrvljana je bilo traženo da izvrše prijavljivanje za vakcinaciju. Ako sve bude išlo po planu, svi odrasli ostrvljani bi mogli da budu vakcinisani do kraja aprila.



- Imamo stroge zdravstvene standarde koji se odnose na sve, od malih prodavnica do taverni i barova. Gostoprimstvo za naše ostrvo znači sve – izjavio je Jorgos Savas, zamenik gradonačelnika ostrva.

Grčka turistička kampanja za 2021. godinu vrti se oko slogana Sve što želite je Grčka. Osim fenomenalnih pejzaža i čuvenog grčkog gostoprimstva, zemlja se trudi da obezbedi svim turistima i garancije sa bezbednosnog i zdravstvenog aspekta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA