Onazis je hteo da kupi Trizoniju, meštani su se žestoko usprotivili: Ovaj raj nije na prodaju!

Nije tajna da je Aristotel Onazis kupio celo jedno ostrvo i tamo napravio raj na zemlji. Ređe se pominje da mu je još jedno ostrvo zapalo za oko, ali ni uprkos ogromnom bogatstvu nije mogao da ga kupi

  • 0
Foto: Pixabay/aggelos arnaoutelhs Foto: Pixabay/aggelos arnaoutelhs

Na listi želja čuvenog grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa bilo je ostrvo Skorpios, koje je kasnije i kupio. Ali je manje poznato da je ovaj ekstravagantni i nadasve šarmantni grčki bogataš imao želju da kupi još jedno omanje grčko ostrvo.

Sa pravom je ostrvo Trizonija, udaljeno tek oko 400 metara od jugozapadne obale regije Fokida, privuklo njegovu pažnju.

Možda zvuči neverovatno, s obzirom na to da su manje ili više mnoga mesta u Grčkoj već otkrivena, ali i dalje postoje još uvek mnoga skrivena blaga u ovoj zemlji. Jedno od takvih je i ostrvo Trizonija, koje je postalo poznatije nakon posete Aristotela Onazisa 60-ih godina prošlog veka.

Meštani prkosili brodovlasniku

Sada već lokalna legenda navodi da je Onazis jednom prilikom posetio ostrvo Trizoniju, koje je oko 140 kilometara udaljeno od atinske luke Pirej. Izrazio je želju da otkupi sve što su proizvodili ostrvljani, nudeći im neverovatne svote novca. Ali, sve to je tumačeno kao ideja za kupovinu ostrva, pa su se lokalci tome usprotivili.

Smatrajući sa pravom Trizoniju rajem na zemlji, branili su se time da nije na prodaju.

Istini za volju, ne može se reći da nikome od njih nije prošlo kroz glavu da bi možda i bilo dobro da Onazis jeste kupio ovo ostrvo. A posebno nakon što su shvatili da je kasnije ostrvo Skorpios uspeo da pretvori u svoj lični raj.

Ali, meštani Trizonije se ipak nisu pokajali. Ovo ostrvo je danas zaista jedna od idealnih destinacija, budući da na Trizoniji nema gužve, ali nema ni automobila. Zato ima fenomenalnih plaža i na površinski tako malom ostrvu sasvim dovoljno taverni i kafića.

Zanimljivosti o Ostrvu cvrčaka

Osnovno prevozno sredstvo je bicikl. Vožnja biciklom je pravo uživanje, te se vrlo brzo može obići celo ostrvo, budući da je njegova površina oko 2,5 km². Samim tim što se naziv ostrva vezuje za grčku reč, kojom se označavaju cvrčci, ovo je jedno od retkih mesta gde se može uživati u pesmi cvrčaka.

Uprkos tome što su bili protiv Onazisove želje da kupi ostrvo, prema kome nisu baš bili naročito prijateljski nastrojeni, malobrojni meštani na turiste gledaju potpuno drugačije i prema njima su vrlo blagonakloni. Prema podacima, njih na ovom ostrvu živi između 40 i 50, dok u toku sezone ovo omanje ostrvo posećuje i po hiljadu ljudi dnevno.

Izuzev marine za 650 brodova, Trizonija ima i, za tako malu površinu, sasvim dovoljno plaža. Posebna atrakcija ovog ostrva je činjenica da su na njemu zabranjeni automobili. Turisti mogu iznajmiti skutere ili se odlučiti za šetnju po ostrvu, te vožnju biciklom. Za koju god opciju da se odluče, uživaće u prirodnim lepotama kojima ostrvo obiluje, a istovremeno i u miru i tišini, koja nam je svima preko potrebna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA