≫ 

Luksuzna strana Halkidikija: Ova mesta su raj na Kasandri, zavirite u najbolje hotele i restorane

Nakon kupanja na rajskoj obali, ručka i predaha u hotelu, možete prošetati šarmantnim ulicama

  • 1
Hotel Foto: Mateja Beljan

Pefkohori, Kalitea, Hanioti, Polihrono... Ovo su hit destinacije Grčke za srpske turiste, a poznate su po dugačkim plažama uz šetalište, po ludom provodu i gurmanluku - jede se giros, grčka salata, pije se uzo... Ponekad je malo gužva, ali tim bolje - više druženja i poznanstava. Ali, nekada prija i drugačiji odmor.

Na Kasandri postoje i mesta koja odudaraju od uobičajenih slika koje viđamo sa Halkidikija. Luksuzni restorani nude prave grčke specijalitete, a pojedini hoteli obećavaju bogovski odmor.

Posetili smo neka mesta i zabeležili trenutke koji se ni po čemu ne razlikuju od vrhunskih svetskih destinacija.

Grčka, Kasandra Foto: Mateja Beljan

Plavetnilo mora sa visine

Pogled na more iz mesta Afitos pstavlja bez daha - ovo šarmantno naselje smešteno je malo iznad nivoa mora, a iz bašte i restorana jednog od luksuznih hotela uživali smo u plavetnilu i zavidili tek ponekom kupaču koji se osmelio da zapliva u kristalno čistoj vodi.

Toliko čistoj da se njihova senka jasno nazirala na morskom dnu.

Hotel nudi sve pogodnosti koje nosi kategorija pet zvezdica, a čini se da se nalazi na najlepšem mestu na rivijeri.

Nakon kupanja na rajskoj obali, ručka i predaha u hotelu, možete prošetati šarmantnim ulicama ovog gradića.

Grčka, Kasandra Foto: Mateja Beljan

Riblji restorani

Grci su majstori za giros, a kako smo čuli, jede se u selima i dobra jagnjetina. Ali, riba je ipak nešto što se najviše vezuje za mediteransku kuhinju i, naravno, morski plodovi.

Kriopigi riblji restoran grčka - Stelios Stelios, Foto: Mateja Beljan

Sve ove đakonije pripremaju se na mnogo načina, tako da jedan ručak može da se pretvori u mirno pijuckanje vina i degustaciju svakog od ovih obroka.

- Ovo je naš porodični biznis, radimo ga sa mnogo ljubavi. Promovišemo lokalnu kulturu i trudimo se da sve sastojke nabavljamo iz okruženja. Na primer sir, vino ili maslinovo ulje. U okruženju ima dosta vinarija. Ovaj lokal je naše vlasništvo, pa nam se isplati da kvalitetan ručak pružimo po pristupačnoj ceni. Na primer, ako biste naručili ribu, salatu i vino, to bi vas koštalo oko 25 evra - priča nam Stelios, vlasnik jednog restorana u Kriopigiju.

Nakon večere možete pronaći i  neki koktel bar i uživati u pravom letnjem osveženju. Naravno, treba spomenuti i grčke slatkiše - kolače u kombinaciji sa sladoledom koji se tope u ustima.

Jedan od ekskluzivnih restorana, koji nije isključivo riblji, smešten je na samoj obali mora između dva popularna letovališta Haniotija i Pefkohorija.

Usluga je izvrsna, a plaža u okviru restorana svemu daje posbnu čar. Vino je nezabilazno, čak i uz dezert.

Ono što nas je iznenadilo je što su konobar i i menadžeri ne samo ljubazni i strogo profesionalni, već i neposredni - uvek raspoloženi da sa vama i popričaju.

Rizort - sve što vam treba na jednom mestu

Magične slike bazena, sa termalnom i običnom vodom i pogledom na pučinu, peščana hotelska plaža, drvored palmi i marina za brodiće i jahte - to je luksuzna slika Kasandre, rizorta u kom Srbi rado letuju.

Već sam prilaz kompleksu izgleda kao iz bajke, sa fino oblikovanim stablima, zelenilom koje odmara pogled. A kada prođete kroz hol hotela i izađete na terasu - pred vama se otvara pogled na more i plavetnilo bazena.

Odmorili smo se u debelom hladu bara, sa pogledom na kupalište, a osetili smo i blagodeti termalnog bazena. Čak i kad su talasi na moru, kada dan i nije baš topao, užitak ne može da izostane.

Kaskadni spratovi hotela omogućavaju svakom gostu da uživa u pogledu. Spratovi se nenametljivo nižu, a hotel pruža sve što je potrebno jednoj porodici na u miru provede letovanje.

Ronjenje i za neplivače

U okviru rizorta nalazi se i škola ronjenja. U stvari, nije to neka škola, potrebna vam je samo mala obuka da i sami zaronite i uživate u čarima podvodnog sveta. Sve one fotografije kojima se divimo osvanuće pred našim očima. Ako želite da ovekovečite trenutak, vlasnici su za vas spremili i poodvodne kamere.

Iako se nalazi u sklopu rizorta, ronjenje je otvoreno za sve koji su zainteresovani, uz prethodnu najavu.

- Imamo jakne koje se napune vazduhom, pa ronioci lako mogu da se podignu na površinu. Imamo vodootpornu opremu, a početnicima preporučujemo da ipak najpre probaju da zarone u bazenu. Nakon toga, spremni su da se otisnu i u moru - priča nam instruktorka.

Za one koji su iskusniji u ronjenju postoji i mogućnost odlaska čamcem na neko posebno mesto.

A šta možete da vidite - velike ribe, korale, pa i pećine.

- Pećine nisu nešto što viđate svaki dan - priča nam insturktorka.

Ali, ako vam ovo izgleda kao priča za ozbiljne rekreativce, to je velika predrasuda - da roni može i neko ko ne zna da pliva!

Naravno, zahvaljujući instruktoru.

- Veoma je bezbedno. Ja sam krenula da ronim sa 6 godina. Postoje znaci koje naučite kako biste signalizirali instruktoru šta želite u tom trenutku. Na primer, važno je da ako osetite pritisak u ušima priđete bliže površini - objašnjava nam.

Mnogi ljudi ulazili su uplašeni pod vodu, ali, kako kaže naša sagovornica, svi izlaze zadovoljni i nikada nije videla na licima razočaranje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA