• 1

U ovu svetinju na Kasandri može se ući samo klečeći: Svaki kutak u Grčkoj odiše pravoslavljem

, Telegraf

Možda najlepši susret sa duhom pravoslavlja imali smo u mestu Nea Fokea na Kasandri

  • 1
Crkve grčka

Foto: Telegraf.rs

Pravoslavna obeležja sveprisutna su na grčkim letovalištima - nenametljive crkve, crkvice, mini kapelice na ulicama i u dvorištima, čine religiju u ovoj zemlji živom, ali nenametljivom.

Posle nekoliko dana boravka na Kasandri već smo se navikli da umesto krajputaša viđamo minijaturne crkve, u kojima posetioci najčešće ostavljaju ulje. Meštani su nam ispričali da katkad neko podigne crkvicu u znak zahvalnosti za srećni ishod neke neprilike u kojoj se našao.

Osim tih minijaturnih crkvi, postoje i privatne kapelice, odnosno veoma mali objekti u koje može da uđe jedna osoba i pokloni se ikonama, a nalazi se obično kraj ulazne kapije unutar dvorišta hotela i kuća.

Neki idu i korak dalje, pa svoje privatne crkvice prave tako da one podsećaju na prave bogomolje.

Ali, možda najlepši susret sa duhom pravoslavlja imali smo u mestu Nea Fokea na Kasandri.

nea Fokea

Foto: Telegraf.rs

Za razliku od većine letovališta na ovom poluostrvu, u kojima dominira plaža sa zbijenim objektima, naselja koja leti vrve od ljudi i naravno, starim i novim svetinjama koje se uklapaju u ambijent, u ovom mestu kamena crkvica isturena je na uzvišenju iznad mora.

Odmah kraj srednjevekovne kule iz 15. veka sa kojom čini jednu celinu.

nea Fokea

Foto: Telegraf.rs

Ali, pravo iznenađenje domaćini su nam tek priredili kada smo kročili s druge strane magistrale.

Jedan kameni portal vodio nas je u skromnu kapelicu Svetog apostola Pavla, ali skrivenu u steni. Gomila ikona i darova vernika prva je slika koju vidite kada kročite u ovu svetinju, ali bilo da ste vernici ili ne, nećete ostati ravnodušni kada put budete nastavili, uskim stepeništem, a potom skučenim hodnikom probijenim kroz stenu.

Do najvažnijeg dela kapele, gde se nalazi sveta vodica koju čašom možete zahvatiti i svetilište možete doći samo klečeći.

Umesto osećaja neugodnosti i klaustrofobije, osećali smo se nadahnutim ovim otkrićem, a svaki korak dalje bio je lakši i brži.

Veruje se da se baš u toj maloj pećini krio Sveti apostol Pavle od svojih progonitelja.

Mini crkvica

Foto: Mateja Beljan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima