≫ 

U ovu svetinju na Kasandri može se ući samo klečeći: Svaki kutak u Grčkoj odiše pravoslavljem

Možda najlepši susret sa duhom pravoslavlja imali smo u mestu Nea Fokea na Kasandri

  • 1
Crkve grčka

Foto: Telegraf.rs

Pravoslavna obeležja sveprisutna su na grčkim letovalištima - nenametljive crkve, crkvice, mini kapelice na ulicama i u dvorištima, čine religiju u ovoj zemlji živom, ali nenametljivom.

Posle nekoliko dana boravka na Kasandri već smo se navikli da umesto krajputaša viđamo minijaturne crkve, u kojima posetioci najčešće ostavljaju ulje. Meštani su nam ispričali da katkad neko podigne crkvicu u znak zahvalnosti za srećni ishod neke neprilike u kojoj se našao.

Osim tih minijaturnih crkvi, postoje i privatne kapelice, odnosno veoma mali objekti u koje može da uđe jedna osoba i pokloni se ikonama, a nalazi se obično kraj ulazne kapije unutar dvorišta hotela i kuća.

Neki idu i korak dalje, pa svoje privatne crkvice prave tako da one podsećaju na prave bogomolje.

Ali, možda najlepši susret sa duhom pravoslavlja imali smo u mestu Nea Fokea na Kasandri.

nea Fokea

Foto: Telegraf.rs

Za razliku od većine letovališta na ovom poluostrvu, u kojima dominira plaža sa zbijenim objektima, naselja koja leti vrve od ljudi i naravno, starim i novim svetinjama koje se uklapaju u ambijent, u ovom mestu kamena crkvica isturena je na uzvišenju iznad mora.

Odmah kraj srednjevekovne kule iz 15. veka sa kojom čini jednu celinu.

nea Fokea

Foto: Telegraf.rs

Ali, pravo iznenađenje domaćini su nam tek priredili kada smo kročili s druge strane magistrale.

Jedan kameni portal vodio nas je u skromnu kapelicu Svetog apostola Pavla, ali skrivenu u steni. Gomila ikona i darova vernika prva je slika koju vidite kada kročite u ovu svetinju, ali bilo da ste vernici ili ne, nećete ostati ravnodušni kada put budete nastavili, uskim stepeništem, a potom skučenim hodnikom probijenim kroz stenu.

Do najvažnijeg dela kapele, gde se nalazi sveta vodica koju čašom možete zahvatiti i svetilište možete doći samo klečeći.

Umesto osećaja neugodnosti i klaustrofobije, osećali smo se nadahnutim ovim otkrićem, a svaki korak dalje bio je lakši i brži.

Veruje se da se baš u toj maloj pećini krio Sveti apostol Pavle od svojih progonitelja.

Mini crkvica

Foto: Mateja Beljan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA