Tirkizno more, peščane plaže i zelenilo: Leros je danas raj za turiste, a njegova istorija je tužna

Sa razlogom se za jedno od ostrva Dodekaneza smatra da je poslednji netaknuti dragulj tog dela Grčke

  • 0
Ostrvo Leros, Dodekanezi, Grčka Foto: screenshot/Youtube/Meandering Max

U blizini mnogo poznatijih grčkih ostrva, Kalimnosa i Patmosa, nalazi se jedno od grčkih ostrva iz grupacije Dodekaneza, koje novija istorija baš i ne pamti po lepom.

Iako su ostrvljani dali značajan doprinos borbama tokom Grčkog rata za nezavisnost, od 1957. godine je na ovom grčkom ostrvu postojala svojevrsna kolonija za mentalno obolele. Najpre su pacijenti tu bili dovoženi iz Atine, i to uglavnom oni čiji su rođaci prestali da se raspituju za stanje svojih bližnjih. Kasnije su tu pristizali i mentalno oboleli pacijenti iz bolnica u drugim delovima zemlje.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Nicos Phocas (@phocoulis)

Vremenom se čulo da su uslovi u ovoj ustanovi katastrofalni, što je dodatno pogoršalo podatak da je samo dvoje psihijatara bilo na raspolaganju pacijentima, kojih je bilo na stotine. Kapacitet psihijatrijske bolnice na Lerosu uključivao je 650 kreveta.

Razvoj turizma na Lerosu

Mada je ovo ipak mračnija strana grčkog ostrva, poslednjih nekoliko decenija se sve veći broj ostrvljana okreće turizmu.

Dovoljan pokazatelj jeste podatak da na Lerosu tokom godine živi oko 8.000 stanovnika. Tokom letnje sezone se obično taj broj makar udvostruči.

Zahvaljujući venecijanskoj vladavini, Leros se može pohvaliti i mnogim građevinama, koje u velikoj meri podsećaju na nekadašnju Mletačku.

Turistima je najinteresantnija Agia Marina, glavni grad ostrva i glavna luka. Tu se nalazi sve ono što im je potrebno za ugodan odmor. Ali ako imaju želju da upoznaju lepotu ovog grčkog ostrva, onda smeštaj mogu pronaći u nekom od brojnih, izuzetno živopisnih sela, koja su raštrkana po Lerosu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели hermione valerie (@hermioneval)

Ostrvo je saobraćajno povezano ne samo sa atinskom lukom Pirej, nego i sa drugim ostrvima koja se nalaze u njegovoj okolini.

Plaže na Lerosu

Osim omanjih, neuređenih plaža, koje su prvi izbor ljubiteljima osame, na Lerosu postoje i druge fenomenalne plaže.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Jacopo Gago (@jacopo_gago)

Plaža Agia Marina svakako je naposećenija tokom sezone, mada je najduža i najbolje organizovana plaža na ovom grčkom ostrvu Alinda. Udaljena je par kilometra od glavnog grada i okružena je zelenilom. U njenoj blizini se nalazi i nekoliko uvala, na kojima se možete potpuno osamiti., čak i u jeku sezone.

Na severnoj strani ostrva je poznata plaža Blefutis. Za njom ne zaostaju ni plaže Merikia, Gurna i Pandeli, koje se takođe nalaze u severnom delu Lerosa.

Glavna karakteristika gotovo svih plaža na ovom grčkom ostrvu jeste kristalno čisto, tirkizno plavo more. Većina plaža je prekrivena ili finim peskom ili sitnim šljunkom. Zahvaljujući njihovoj brojnosti, može se reći da će svaki turista sigurno uspeti da pronađe onu koja će ga opčiniti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA