• 14
 ≫ 

Grčka uvela posebna pravila za odlazak na ostrva: Nove restriktivne mere za putovanja unutar zemlje

 ≫ 

Pravila počinju da se primenjuju 5. jula

  • 14
trajekti grčka

foto: pixabay.com

Grčke vlasti uvele su nove mere za putovanja unutar zemlje, koja podrazumevaju određene restrikcije za odlazak na ostrva.

Ova vest objavljena je u četvrtak na konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite Grčke.

 

Od 5. jula za putovanja na ostrva biće potrebno:

Prema ažuriranim pravilima, za putovanja na grčka ostrva putnici će od 5. jula morati da pokažu jedan od ovih dokumenta: potvrdu o vakcinaciji protiv kovida-19, dokaz o nedavnom oporavku od virusa, negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan brzi test ne stariji od 48 sati, piše grčki list "Katimerini".

Putnicima koji imaju 12 ili više godina savetuje se da pre povratka sa ostrva urade samotestiranje.

Mere je tokom konferencije za štampu najavio zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalijas, navodeći da zvaničnici još uvek preispituju situaciju u vezi sa međuregionalnim putovanjima u kontinentalnom delu zemlje.

Od ovih mera izuzeta su ostrva: Evia, Lefkada i Salamina, gde je moguće putovanje u poslovne svrhe pod određenim uslovima samo uz samoprocenu simptoma.

Ove mere su usvojene nakon sastanka eksperata grčkog Ministarstva zdravlja.

Treba napomenuti da se nove, restriktivne mere odnose na putovanja na grčka ostrva i važe za sve. Ukoliko građani Srbije uđu na teritoriju Grčke po uslovima koji su propisani, gorenavedena pravila se odnose i na njih.

Prema merama koje u Grčkoj važe počev od 7. juna, obaveza svih koji putuju na ostrva jeste da pre ukrcavanja na trajekt popune i formular koji je nazvan Izjava o zdravlju (Health statement form). Formular se nalazi na sajtu https://sea.travel.gov.gr/#/ i popunjava se na grčkom ili na engleskom jeziku.

 

Kako državljani Srbije mogu ući u Grčku?

Pravila za putovanje u Grčku ostaju nepromenjena za srpske turiste i biće na snazi najmanje još sutra, za kada je najavljena nova sednica Kriznog štaba Grčke.

Potrebna je potvrda o vakcinaciji (14 dana nakon druge doze), ili negativan rezultat PCR testa urađenog 72 sata pre putovanja, a moguće je ući i sa brzim antigen testom koji je urađen u referentnim laboratorijama, do 48 sati pre dolaska u Grčku.

Takođe, u Grčku mogu da uđu osobe sa dokumentom da su preležale kovid-19 od dva do devet meseci pre ulaska.

Grčke vlasti ranije su objavile da je u zemlji u poslednjih 24 sata zabeležen 761 novi slučaj zaraze, kao i četiri smrtna slučaja.

Video: Telegraf anketa: Evo gde će Beograđani provesti odmor ovog leta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima