≫ 

Bogorodičino čudo na Kefaloniji: Legenda o zmijama koje vernici danas s nestrpljenjem iščekuju

Mnogi vernici svake godine svedoče Bogorodičinom čudu u manastiru na grčkom ostrvu

  • 3
Selo Markopulo, ostrvo Kefalonija, Bogordičine zmije na Kefaloniji Foto: Printskrin/Youtube/tech with spiros

Tek oko 30 kilometara od glavnog grada ostrva Kefalonija u Grčkoj, nalazi se selo za koje znaju svi Grci, ali i svi verujući ljudi, odakle god da dolaze. Markopulo je planinsko seoce, smešteno na padinama Enosa.

Praznik posvećen Uspenju Bogorodice, u našem narodu poznat kao Velika Gospojina, Grčka pravoslavna crkva obeležava svake godine 15. avgusta. Pored toga što je to značajan crkveni praznik u zemlji, to je i neradan dan.

Mnogi stanovnici ostrva Kefalonije hitaju u crkvu Bogorodice Fiduse (fidi na grčkom znači zmija), u selu Markopulo, a televizijske stanice sa nestrpljenjem iščekuju da li će se čudo desiti i ove godine. Da li će se Bogorodičine zmije pojaviti ili ne, jer svi dobro znaju da je njihovo nepojavljivanje loš znak za ostrvo. Nisu se pojavile samo dva puta do sada, i to godine kada je Kefalonija okupirana tokom Drugog svetskog rata i kada je ostrvo pogodio izuzetno razoran zemljotres, 1953. godine.

Otkud zmije u crkvi?

Najpre da razjasnimo - dužina Bogodičinih zmija ne prelazi jedan metar. Specifične su po tome što na vrhu glave imaju simbol u obliku crnog krsta.

Niko do sada nije uspeo da utvrdi kojoj tačno vrsti pripadaju, jer se one, prema legendi, pojavljuju samo na praznik posvećen Bogorodici. Legenda dalje kaže da kako se iznenada pojave, tako iznenada i nestanu.

Selo Markopulo, ostrvo Kefalonija, Bogordičine zmije na Kefaloniji Foto: Printskrin/Youtube/ionian channel

Prema crkvenim spisma, zmije su se na Kefaloniji pojavile prvi put 470. godine.

Tada su gusari napali ostrvo, pa je i manastir posvećen Bogorodici u selu Markopulo bio na njihovoj meti. Zato su se monahinje pomolile svojoj zaštitnici. Prema legendi, sve monahinje je Devica Marija pretvorila u zmije i tako sprečila ulazak gusara u svetinju.

Selo Markopulo, ostrvo Kefalonija, Bogordičine zmije na Kefaloniji Foto: Printskrin/Youtube/ionian channel

Bogorodičino čudo prate brojne zanimljivosti

Bez obzira da li neko veruje ili ne, stanovnici Kefalonije znaju da se ove zmije pojavljuju samo jednom godišnje. I niko do sada nije uspeo da objasni kako nepogrešivo dolaze baš na taj dan. Posebno je zanimljivo i to što je Grčka pravoslavna crkva ranije koristila drugačiji kalendar, ali Bogorodičine zmije i dalje nepogrešivo posećuju samo ovu svetinju uoči praznika.

Selo Markopulo, ostrvo Kefalonija, Bogordičine zmije na Kefaloniji Foto: Printskrin/Youtube/ionian channel

Mnogi vernici, ne samo sa ostrva, nego i iz svih delova Grčke, prisustvuju službi u Bogorodičinom manastiru, ne bi li tako primili blagoslov. Po završetku službe, veruje se da treba da makar uzmu zmiju u ruke, kako bi primili Bogorodičin blagoslov. Do sada nije zabeležen niti jedan slučaj ujeda.

Tokom službe sveštenici drže u rukama zmiju, a neke od njih se slobodno kreću po crkvi i ikonama. Čak i oni koji se na početku možda pribojavaju, videvši da ostali vernici bez straha uzimaju zmije u ruke, takođe to čine, učestvujući u jednom od Bogorodičinih čuda na ovom svetu.

Za one koji se pitaju kako mogu zmije da budu povezane sa Bogorodicom, ako se uzme u obzir njihovo predstavljanje u Bibliji, takođe postoji objašnjenje. Gospod je Rajski vrt zamislio kao mesto na kome će ljudi živeti nesmetano sa svim živim bićima, pa tako i sa zmijama. Tome u prilog ide i legenda koja prati ovu neobičnu pojavu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA