≫ 

Upoznajte plažu Ksi: Banja na Kefaloniji potpuno je besplatna i uglavnom nepoznata srpskim turistima

Osim po lekovitoj glini, plaža Ksi je poznata i po neobičnoj boji peska kojim je prekrivena

  • 0
Plaža Ksi, ostrvo Kefalonija, Grčka Foto: Printskrin/Youtube/j Gasparinatos

Iako se pominju češće druge plaže na ostrvu Kefalonija, jedna od njih definitivno zaslužuje posebnu pažnju i to primarno zbog peska narandžaste boje, kojim je plaža Ksi prekrivena.

Prirodna banja na plaži

Svi koji posete ovo popularno jonsko ostrvo, ostaju impresionirani njegovom lepotom. Ali ono što mnoge posebno oduševljava jeste i plaža Ksi, udaljena oko osam kilometara od Liksurija, drugog po veličini grada na ostrvu Kefalonija.

Plaža koja je neobična ne samo po narandžastoj boji peska, kojim je prekrivena, nego i po obliku, svoj naziv duguje jednom od slova grčkog alfavita. Posmatrana odozgo, ova plaža podseća na grčko slovo „ksi“, te otuda i potiče njen naziv. Zagonentna i interesantna najpre zbog boja, koje je priroda podarila ovom delu ostrva, što u mnogim posetiocima budi osećaj strahopoštovanja prema sili prirode. Zapravo, mnogi koji prvi put posećuju plažu Ksi misle da sanjaju, jer je takva boja peska i više nego neuobičajena.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Anna Ossercheva (@anchootka)

U zavisnosti od doba dana, nijanse narandžaste boje variraju od izuzetno svetle do zagasite, te gotovo crvene. Sve to zavisi najpre od položaja sunca, pa je samim tim i poseta interesantnija uoči zalaska i izlaska sunca. Nema sumnje da se narandžasta polako pretvara u crvenkaste tonove uoči zalaska, naročito, što plažu čini još neobičnijom.

I pored sve te lepote, plaža Ksi krije još jednu posebnost. U pitanju je potpuno besplatna banja, poznata po lekovitoj glini. Idealan je izbor za porodice sa malom decom, jer je voda plitka.

Velika stena, Kunopetra nalazi se u blizini. U pitanju je geološka misterija ostrva, budući da je reč o steni, koja se nalazi u moru i koja je sve do zemljotresa 1953. godine, ritmično podrhtavala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA