≫ 

Prelepe plaže, čisto more, giros, sirtaki i korona mere: Kako su grčki domaćini zadovoljni sezonom

Iako je bio primetan manji broj srpski turista, ne može se reći da sezona u Grčkoj nije bila uspešna

  • 1
Grčka, putovanje, letovanje, plaža Foto: Shutterstock

Sa nestrpljenjem su mnogi srpski turisti čekali informaciju o tome da li će Grčka ove godine konačno otvoriti granice. S obzirom na to da je prethodna bila takva kakva je bila, sasvim očekivano bila je prisutna i zebnja da će i ovog leta grčka mora ostati nedostupna za naše turiste. Na sreću, proletos je usledila lepa vest o otvaranju granica i naši turisti su već u drugoj polovini aprila krenuli put omiljene im Elade.

Ali kako je vreme odmicalo, tako su se i u Grčkoj, kao i u većini zemalja sveta, menjale i epidemiološke mere. Ono što je mnoge kolebalo da ove godine odmaraju u toj zemlji bili su ne samo uslovi, odnosno propisane mere za prelazak granice, već i neprekidne promene.

Tako se događalo da ljudi više nisu znali koje mere važe, od kada, do kada... Neki su odustajali od letovanja u Grčkoj, uprkos navici i želji, dok je bilo i onih koji su uprkos svim otežavajućim okolnostima odlučili da i ove godine uživaju u nekom od grčkih letovališta. Istini za volju, mnogo je više bilo ovih drugih.

Ipak, ove godine u određenim letovalištima u Olimpskoj regiji i generalno, na severu zemlje se osetila nešto slabija poseta srpskih turista. Tradicionalno, upravo su letovališta u severnom delu Grčke "rezervisana" za turiste iz Srbije.

- Ne možemo reći da sezona za nas nije bila uspešna - kaže za Telegraf Irena Stojković iz vile "Atrium" u Leptokariji, u kojoj tradicionalno letuje godinama veliki broj turista iz Srbije.

- Naravno da ove godine nije kao 2019, ali je bio primetan i manji broj gostiju iz drugih zemalja. Ipak, posetio nas je veliki broj Grka iz drugih delova zemlje. Zbog celokupne situacije, brojni lokali su ostali neotvoreni i uprkos posetama turista osetila se drugačija atmosfera u gradu.

Osim u Olimpskoj regiji, poznato je da naši turisti rado odmaraju u brojnim grčkim letovalištima na području regije Halkidiki.

- Ova sezona generalno nije bila uopšte loša - kaže za Telegraf Ivana Živković Kaldis, koja sa suprugom već godinama ugošćava brojne srpske turiste u tri hotela, koji se nalaze u letovalištu Neo Marmaras.

- Krenulo je bojažljivo. Prvo su dolazili samo vakcinisani, jer je u početku bio potreban PCR test i za decu, ali je potražnja skočila kada su se osnovne škole u Srbiji zatvorile i završeni prijemni ispiti za srednje škole. Pa ipak, generalno svih turista je bilo manje, ne samo naših iz Srbije.

Popunjenost smeštaja porodice Kaldis je tokom juna i jula iznosila oko 85% na 55 smeštajnih jedinica. Ipak, tokom avgusta se ta brojka povećala, tako da su svi kapaciteti bili popunjeni.

Da je ovogodišnja sezona bila drugačija za sve, i za goste i za domaćine - nema spora. Uprkos tome, mnogi srpski turisti ostali su verni svojoj velikoj ljubavi i odmarali u bratskoj nam Grčkoj.

Video: Ne, ovo nisu Maldivi, ovo je Albanija: Plavetnilo mora ove zemlje sve više privlači srpske turiste

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    6. septembar 2021 | 10:40

    EVO SVE PROTICE U HANIOTIJU U NAJBOLJEM REDU -MASKE SE NOSE SAMO KAD SE ULAZI U PRODAVNICE A PLAZA PUNA -CENE KAO PRE 2 GODINE !!! GRCKA JE ZAKON ZA NAS SRBE !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA