≫ 

Uslovi za ulazak u Grčku nepromenjeni do 1. oktobra: Svi posetioci imaju 4 mogućnosti

Prema odluci Vlade Grčke, ovo važi za sve posetioce "bez obzira na državljanstvo i način ulaska u zemlju "

  • 1
Granični prelaz Albanija Grčka Foto: Shutterstock

Aktuelne mere i uslovi za ulazak u Grčku nisu se promenili i 24. septembra su produženi do 1. oktobra.

Prema odluci Vlade Grčke, svi posetioci "bez obzira na državljanstvo i način ulaska u zemlju ", kao i u protekla četiri meseca, imaju četiri mogućnosti, u odnosu na dokumente koje je potrebno priložiti i odnose se na Kovid-19.

Kako je prenela agencija MIA, ulazak je i dalje moguć uz negativan antigenski test na kovid-19, star najviše 48 sati pre dolaska u Grčku ili uz negativan PCR test, koji je urađen tokom poslednjih 72 sata pre dolaska.

Odobren je ulazak i u slučaju kompletne imunizacije protiv korona virusa, uz potvrdu o vakcinaciji, pod uslovom da je prošlo 14 dana od revakcinacije ili uz potvrdu da je osoba preležala kovid-19, u periodu od najmanje 30, a najviše 180 dana od putovanja.

Ove obaveze važe za odrasle i za maloletnu decu od 12 godina i stariju, a sva lica (važi i za decu bez obzira na godište) koja ulaze u Grčku moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave - Pašenger Location Form, preko sajta https://travel.gov.gr/ (najmanje 24 časa pre ulaska u Greku) - i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Licima koja ulaze u Grčku, prema važećim merama, biće urađeno nasumično testiranje na osnovu zdravstvenog algoritma, a za sve putnike, bez obzira na nacionalnost i način ulaska, koji u Grčku stižu iz sledećih zemalja: Egipat, Albanija, Argentina, Severna Makedonija, Bugarska, Brazil, Gruzija, Kuba, Ujedinjeni Arapski Emirati, Indija, Kina, Libija, Maroko, Pakistan, Rusija i Turska, a koji prilažu samo negativan test, kao uslov za ulazak je negativan rezultat obaveznog PCR testa i brzog testa na ulaznim tačkma u Grčkoj.

Obavezno testiranje se ne odnosi na one koji imaju važeću potvrdu o vakcinaciji od koje je prošlo 14 dana od druge doze ili potvrdu da su preležali bolest u proteklih šest meseci.

Evropski digitalni Kovid sertifikat i dalje je četvrta alternativna mogućnost ulaska u Grčku.

Video: Kako će Srbi da se pakuju za more, kad Grčka otvori granice

(Telegraf.rs/Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hulk

    25. septembar 2021 | 12:15

    Da odustanu, da odmaraju na granici, da se obese i da se pozdrave od para koje su dali za odmor. Birajte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA