≫ 

Pontikonisi je grčko ostrvo u obliku miša: Nalazi se u blizini Ostrva spasa srpskog naroda i vojske

Iako je obilazak ostrva Vido nezaobilazan tokom boravka na Krfu, u blizini glavnog grada ostrva nalazi se još jedno ostrvce koje prati neobična legenda

  • 0
Ostrvo Krf, Grčka Foto: Pixabay/alessia1983

Na samom ulasku u lagunu Halkiopulus, prekoputa glavnog grada ostrva Krf, nalazi se Pontikonisi. Mišje ostrvo, kako glasi prevod, definitivno je jedan od simbola ostrva Krf.

Poznato je po kapeli Pantokrator, koja je izgrađena tokom vizantijske vladavine u 11. veku. Svake godine 6. avgusta posetiocima je dozvoljen obilazak ove kapele. Na ostrvu koje je sa Pontikonisi povezano malim mostom, nalaze se i crkva i manastir posvećeni Bogorodici, Panagia Vlaherna. Svetinja je izgrađena tokom 17. veka i poznata je po impozantnom zvoniku bele boje.

Uz nastanak ovog neobičnog ostrva je, sasvim očekivano, vezana i jedna od legendi.

Ostrvo Krf, Grčka Foto: Pixabay/ggkoumas

Spomen na Odiseja

Brod kojim je legendarni kralj ostrva Itaka, ali i junak čuvenog Homerovog epa putovao, zadesila je jaka oluja. Tada je Odisejev brod nasukan baš na mestu na kome se danas nalazi Pontikonisi. Legenda zapravo veli da je starogrčki bog mora, Posejdon, pretvorio Odisejev brod u ostrvo, te mu je darovao bogato zelenilo.

Druga legenda koja se vezuje za nastanak ovog ostrva možda zvuči logičnije. Prema njoj, Mišje ostrvo je tako nazvano zbog oblika. Naime, ako se posmatra sa visine, podseća na miša, pa otuda i njegov naziv.

Ostrvo spasa za Srbe

Pored toga što se Krf smatra jednim od najlepših u tom delu Grčke, ovo ostrvo za Srbe je mnogo značajnije. Upravo tu su se iskrcali srpski vojnici i narod nakon Albanske golgote. O ljubavi dva bratska naroda sačuvane su mnoge priče.

Zato i ne čudi što je truistima koji letuju na Krfu jedna od prvih želja da obiđu i ostrvce Vido koje se nalazi u blizini, te posete Plavu grobnicu i spomen kosturnicu.

Ostrvo Kerkira, kako glasi njegov naziv na grčkom, nazvano je u čast jedne od nimfi iz grčke mitologije. U nimfu Korkiru se zaljubio Posejdon, bog mora. Mitovi vele da ju je kidnapovao i sakrio baš na ostrvo, koje danas nosi naziv po njoj. U drugom mitu se ovo ostrvo povezuje sa Odisejevim povratkom na Itaku.

Kako se može zaključiti iz sprovedenih istraživanja, počev od perioda paleolita su ljudi naseljavali ovo grčko ostrvo, koje je jedna od omiljenih destinacija za odmor mnogim srpskim, ali i turistima iz drugih delova sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA