Uslovi za ulazak u Grčku nepromenjeni do 22. oktobra

Prema odluci Vlade Grčke, svi posetioci "bez obzira na državljanstvo i način ulaska u zemlju", kao i u proteklih pet meseci, imaju četiri mogućnosti

  • 0
Granični prelaz, Grčka, kolone Foto: Tanjug/AP
Granični prelaz, Grčka, kolone Foto: Tanjug/AP

Aktuelne mere i uslovi za ulazak u Grčku nisu se promenili i danas su produženi za još sedam dana.

Potvrda o vakcinaciji ili potvrda o preležanoj bolesti Kovid-19 ili negativni PCR / brzi test, zajedno sa popunjenim elektronskim PLF obrascem i dalje su obavezni za ulazak u Grčku, prema odluci vlade, koja se takođe odnosi i na građane Srbije, kojom su postojeći uslovi produženi do sledećeg petka, 22.oktobra.

Prema odluci Vlade Grčke, svi posetioci "bez obzira na državljanstvo i način ulaska u zemlju", kao i u proteklih pet meseci, imaju četiri mogućnosti, u odnosu na dokumente koje je potrebno priložiti i odnose se na Kovid-19.

Kako je prenela agencija MIA, ulazak je i dalje moguć uz negativan antigenski test na kovid-19, star najviše 48 sati pre dolaska u Grčku ili uz negativan PCR test, koji je urađen tokom poslednjih 72 sata pre dolaska.

Odobren je ulazak i u slučaju kompletne imunizacije protiv korona virusa, uz potvrdu o vakcinaciji, pod uslovom da je prošlo 14 dana od revakcinacije ili uz potvrdu da je osoba preležala kovid-19, u periodu od najmanje 30, a najviše 180 dana od putovanja.

Ove obaveze važe za odrasle i za maloletnu decu od 12 godina i stariju, a sva lica (važi i za decu bez obzira na godište) koja ulaze u Grčku moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave PLF (Pašenger Location Form) preko sajta https://travel.gov.gr/ (najmanje 24 časa pre ulaska u Greku) - i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Licima koja ulaze u Grčku, prema važećim merama, biće urađeno nasumično testiranje na osnovu zdravstvenog algoritma, a za sve putnike, bez obzira na nacionalnost i način ulaska, koji u Grčku stižu iz sledećih zemalja: Egipat, Albanija, Argentina, Severna Makedonija, Bugarska, Brazil, Gruzija, Kuba, Ujedinjeni Arapski Emirati, Indija, Kina, Libija, Maroko, Pakistan, Rusija i Turska, a koji prilažu samo negativan test, kao uslov za ulazak je negativan rezultat obaveznog PCR testa i brzog testa na ulaznim tačkama u Grčkoj.

Obavezno testiranje se ne odnosi na one koji imaju važeću potvrdu o vakcinaciji od koje je prošlo 14 dana od druge doze ili potvrdu da su preležali bolest u proteklih šest meseci.

Evropski digitalni Kovid sertifikat i dalje je četvrta alternativna mogućnost ulaska u Grčku.

Kako državljani Srbije mogu da uđu u Grčku

Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave - Passenger Location Form, preko sajta https://travel.gov.gr/ (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Za ulazak je potrebno posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, izdatu od strane nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), ili potvrdu o preležanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.

Putnici na graničnom prelazu mogu biti podvrgnuti testiranju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolacija 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa (o trošku grčke države).

Vakcinisani putnici koji budu pozitivni na brzom testu, podležu karantinu u trajanju od 7 dana i poslednjeg dana karantina bivaju testirani PCR testom. Profesionalnim vozačima u međunarodnom drumskom prevozu nije potreban test ili potvrda o vakcinaciji, ali podležu testiranju brzim testom na granici.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA