≫ 

Selo na grčkom ostrvu koje Srbi obožavaju ponovo oživljava posle 5 decenija

Zahvaljujući projektu bračnog para Hendriksen, selo Stara Peritija nudi turistima mogućnost da upoznaju autentični Krf

  • 1
Ostrvo Krf

Foto: Shutterstock

Pre više od 50 godina stanovnici sela Peritija na grčkom ostrvu Krf napustili su svoja ognjišta. Sada se polako vraćaju, zahvaljujući jedinstvenom projektu koji je ovo selo pretvorio u fascinantnu turističku atrakciju.

Stari put koji vijuga duž cele sevroistočne obale Ostrva spasa, kako su Srbi nakon Albanske golgote nazivali Krf, nudi pogled na šumovite uvale i plaže, koje na hiljade turista iz celog sveta posećuje tokom letnje sezone.

Upravo tim putem stiže se i do Stare Peritije, sela koje danas doživljava preporod. Mark i Saskia Hendriksen smatraju se zaslužnim za stvaranje ove atrakcije na ostrvu bogate istorije.

Selo Stara Peritia na ostrvu Krf

Najstarije selo na Krfu

 

Kada se prilazi ovom selu, događa se nešto neobično. Čini se put ne vodi nikuda, sve dok se ne ukažu prve kuće, od kojih su mnoge izgrađene tokom 14. veka. Pozicija sela je tako odabrana da ono bude maksimalno zaštićeno od piratskih napada.

Smešteno u blizini Pantokratora, najvišeg planinskog vrha na Krfu, posetiocima nudi mogućnost da uživaju u fenomenalnom pogledu na Jonsko more i obližnju Albaniju.

Decenijama unazad bilo je ovo pravo selo duhova. Mnogi stanovnici su se spustili bliže obali i napustili svoja ognjišta. Ali, ne zadugo.

Stara Peritia

- Ironija je u tome što je upravo razvoj turizma na ostrvu prvibitno „ubio“ Staru Perikiju, a sada je turizam taj koji vraća život ovom neobičnom planinskom selu – izjavio je Mark Hendriksen za The Guardian.

Kada je ovaj londonski izdavač sa suprugom Saskiom, inače Holanđankom, prvi put posetio Staru Perikiju 2009. godine, bilo je to napušteno, ali videlo se, nekada lepo selo. Oboje su se zaljubili u ovo mesto i posvetili se njegovoj obnovi, uvidevši na vreme potencijal takvog jednog projekta.

Selo Stara Peritia u Grčkoj

Obnova Sela duhova

 

Na samom početku obnove najstarijeg sela na Krfu ovaj bračni par odlučio je da izgradi kompleks smeštajnih objekata. Osim „Merchant’s House“, kompleks je obuhvatio i šest luksuzno uređenih apartmana „B&B“.

Želeći da se upoznaju sa ovom neobičnom lokacijom, polako su počeli da pristižu i turisti. Kako je raslo interesovanje, tako su i prvobitni stanovnici Stare Peritije počeli da se vraćaju.

- Nikada nisam mislio da ću se vratiti. Projekat obnove doneo je nadu, ne samo selu, već i celom ostrvu – izjavio je Nikos, rođen u ovom selu, u kome sada drži jednu od pet taverni.

U selu se nalazi svega pet taverni

Šetnja selom evocira nekima uspomene, a neke upoznaje sa slavnom prošlošću, dok istovremeno ukazuje i na veliki turistički potencijal. Elegantne kamene vile, od kojih su neke još urušene, a neke u procesu obnove, grbovi seoskih porodica na kućama koje se još mogu videti daju posebnu draž ovom planinskom selu. Pogled prema moru sa određenih mesta dodatno upotpunjuje uživanje.

Budući da su grčke institucije celo selo okarakterisale kao istorijski spomenik, to je proces restauracije bio još zahtevniji. Ne samo da je dozvoljena isključivo LED rasveta, već je zabranjena i izgradnja bazena, dok je korišćenje automobila na području sela takođe zabranjeno. Sve to zapravo znači da Stara Peritija izgleda manje ili više kao pre oko 500 godina.

Upravo boravak u ovom selu pruža mogućnost svima da upoznaju autentični duh ostrva Krf. Turistima se nudi mogućnost uspona i na Pantokrator, kao i šetnja i upoznavanje prirodnih lepota u okolini sela.

U jeku pandemije upravo je ovo bila destinacija koju su mnogi birali.

- Ljudi su razumeli i cenili ono što imaju, pa su se mnogi vratili svojim korenima i tako su više brinuli o svojim imanjima u Staroj Peritiji. Međutim, ove godine smo primetili i porast rezervacija. Uglavnom zato što je selo jedno od najsigurnijih i generalno najtiših mesta za boravak – izjavio je Mark.

Ono što posebno vraća nadu stanovnicima sela jeste događaj koji se zbio proteklog leta, kada su posle 50 godina opet zvonila zvona u lokalnoj crkvi, prilikom prvog venčanja u ponovo oživljenoj Staroj Peritiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    19. oktobar 2021 | 17:51

    Hvala vam za ovaj tekst, raznežili ste me. Poželela sam da i sama odem tamo i kupim neku od tih ruševnih kuća, pa napravim svoj mediteranski raj za život, a možda i izdavanje. Život na Krfu je i inače moj životni san. I sviđa mi se što se toliko trude, što dozvoljavaju samo 'xenonlight' rasvetu, što nema automobila, što su zabranjeni bazeni. Ovo je pravo mesto za kreativne ljude koji bi da pobegnu od gradske vreve, da žive i rade na mirnom mestu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA