≫ 

Jedno od najlepših sela u Evropi nalazi se u Grčkoj: Odličan izbor za zimski predah

Selo Nimfeo dobar je primer promišljenog razvoja turizma, naročito u poslednje dve decenije

  • 0
Selo Nimfeo, Florina, Grčka Foto: Pixabay/Dreamy_Photos

Osim letovališta, po kojima je uglavnom i poznata među našim turistima, Grčka se može pohvaliti i sjajnim zimskim destinacijama. Piktoresna planinska sela, ali i odlični ski centri svakako su obeležja ove, inače mediteranske zemlje, koja je mnogima od nas, ipak asocijacija na leto.

Nedaleko od grada Florina, u grčkoj pokrajini Zapadna Makedonija, nalazi se planinsko selo Nimfeo. Sa razlogom je uvršteno među 10 najlepših sela Evrope u mnogim turističkim vodičima.

I ne samo to! Nimfeo je dobitnik „Melina Merkuri International Prize“, nagrade koju dodeljuje UNESKO za odlično upravljanje kulturnim nasleđem i okolnim prirodnim okruženjem.

Selo Nimfeo, Florina, Grčka Foto: Pixabay/Dreamy_Photos

Selo na obroncima planine Vitsi

Okruženo gustom šumom, selo Nimfeo leži na 1.360 metara nadmorske visine, na obroncima planine Verno, poznate i kao Vitsi.

Poznato je ne samo po jedinstvenoj arhitelturi, kućama građenim od kamena, popločanim ulicama, već i po neverovatnim prirodnim lepotama u okolini. Na svu sreću, u pitanju je selo koje je uspelo u velikoj meri da očuva autentični izgled, a najpre zato što sve građevine novijeg datuma moraju da se pridržavaju tradicionalnog stila arhitekture, koji je uočljiv na svakom koraku.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Mahi Tsoumana (@mahoula_)

Istorija sela nas vraća na sam početak 14. veka, kada su vlaški nomadi naseljavali ovo područje. Upravo oni se smatraju prvim stanovnicima sela, koje je sve do 1929. godine nosilo naziv Niviesta ili Nevesta.

Krajem 17. veka selo postaje poznato po srebru i ostaje dominantan u naredna tri veka kao jedan od najvećih centara srebra na celom Balkanu.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Makis Konstantakos (@hellas_country_of_dreams)

Tradicionalne vile na svakom koraku

Koliko je to bilo bogato i poznato jasno se može videti kroz impresivne vile, izgrađene od kamena, kojih ima dosta u selu. Iako je polovinom prošlog veka došlo do masovnijeg iseljavanja stanovništva, danas se sve više ljudi vraća svojim korenima, pa selo oživljava.

Okolina Nimfea posebno je impresivna, najpre zbog dva jezera i obližnjeg sela Zazari. Dva jezera u okolini su najveća u Florini i dom su brojnim vrstama ptica, sisara i riba. Najzanimljivije su patke bele boje, koje su ugrožena vrsta i nalaze se pod zaštitom. I mrki medvedi, koji žive u šumama oko sela su takođe pod zaštitom.

Upravo se Nimfeo često izdvaja kao dobar primer promišljenog razvoja turizma, naročito u poslednje dve decenije. U selu postoje i folklorni i istorijski muzej, u kome se mogu videti tradicionalni alati za izradu nakita i autentični lokalni nameštaj.

Iako je Nimfeo destinacija interesantna u svako doba godine, posebno je lepo u zimskom periodu.

Video: Odrekao se karijere kako bi gajio puževe: Iz Francuske se preselio u selo i sprema specijalitete

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA