≫ 

Čudo prirode na Peloponezu: Pećinska jezera, arkade, stalaktiti i stalagmiti

Pećina jezera, kako glasi prevod njenog naziva sa grčkog, nalazi se u regiji Ahaja, u blizini mesta Kalavrita

  • 0
Pećina Grčka Kalavrita Cave of the Lakes Kalavryta Foto: Shutterstock

Relativno retka i posve jedinstvena prirodna tvorevina, u mnogim delovima sveta smatra se pravim čudom. Podzemna pećinska jezera smenjuju se sa pećinskim nakitom, stalaktitima i stalagmitima na tri sprata ove pećine u Grčkoj, stvarajući predeo neverovatne lepote.

Iako u Grčkoj postoje i druge pećine, koje su nadaleko poznate zbog neverovatnih prirodnih lepota, pećina udaljena nešto manje od 20 kilometara od mesta Kalavrita, na Peloponezu spada u najlepše u celoj zemlji.

Spileo Limnon, odnosno Pećina jezera je njen naziv. Poznata je po mirnim jezerima i impozantnom pećinskom nakitu. Impresivni stalaktiti i stalagmiti čine ovu pećinu magičnom. Ukoliko posećujete regiju Ahaja na Peloponezu, neće vam predstavljati problem da pronađete i ovu pećinu, budući da je od mesta Kalavrita udaljena oko 17 kilometara. U neposrednoj blizini nalazi se selo Kastria. Sama pećina je smeštena na 827 metara nadmorske visine.

Ono po čemu se Pećina jezera izdvaja u odnosu na ostale, jesu upravo jezera. Na tri sprata u njenoj unutrašnjosti mogu se videti mirna pećinska jezera. Upravo zato je Pećinu jezera Lonely Planet uvrstio u 10 čuda prirode, koja se moraju videti izbliza, prenosi Newsbeast.

Kako je otkrivena Pećina jezera?

Meštani su 1964. godine otkrili Pećinu jezera. Samo godinu dana kasnije su članovi planinarskog društvo, uz učešće i grčkih i stranih speleologa prvi put posetili pećinu. Upravo ta prva misija je doprinela otkriću ovog čuda prirode, veličanstvenih stalaktira, mirnih pećinskih jezera, hodnika poput lavirinta i misterioznih arkada.

Za javnost je prvi put otvorena 1900. godine. Narednih osam decenija su bila sprovođena istraživanja, tako da je oko 500 metara pećinskih hodnika istraženo do 1980. godine. Prilikom ulaska u pećinu postavljen je veštački tunel, koji posetioce vodi direktno do drugog sprata pećine. Preko uzdignutih mostova se može stići do pećinskih jezera.

Video: Đavolja varoš, skriveno čudo prirode pod planinom Radan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA