≫ 

Jedna od najdužih evropskih klisura nalazi se u Grčkoj: Ovde rastu posebne biljke

Klisura Samarija deo je istoimenog nacionalnog parka ostrva Krit

  • 1
Klisura Samarija, ostrvo Krit, Grčka Foto: Pixabay/alain95440

Sa dužinom od oko 13 kilometara, klisura Samarija na najvećem grčkom ostrvu smatra se jednom od najdužih na području cele Evrope. Smeštena u zapadnom delu Krita, na planini Lefka Ori, deo je Nacionalnog parka Samarija, koji se smatra jednom od atrakcija ostrva.

Veći deo klisure pripada opštini Sfakia, dok je njen manji deo na teritoriji južnog dela prefekture Hanija.

Prilaz klisuri Samarija moguć je iz dva pravca. Iz pravca Hanije je jedan od ulaza, na visoravni Omalos. Ulaz poznat pod nazivom Ksiloskalo, u slobodnom prevodu drvene stepenice, nalazi se na 1.227 metara nadmorske visine. Naziv duguje prvobitnom prilazu koji je korišćen kada su Krićani izradili neku vrstu drvenih stepenica.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Dimitra Tzoumpa (@dimitratz_elementshair)

Najduža klisura u Grčkoj

Bez sumnje je u pitanju klisura koja je na i na ostrvu i u seloj zemlji najveća. Što se njene pozicioniranosti na evropskom tlu tiče, smatra se da je samo Verdonska klisura u Francuskoj duža od nje.

Dužina glavne staze kroz klisuru je oko 13 kilometara. Oko 16,7 kilometara je potrebno preći ukoliko želite da stignete do obale kroz ovu klisuru.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
@bigsilk24 је поделио/ла објаву

Mesto poznato kao Gvozdena vrata važi za najimpresivniji deo klisure Samarija. Širina prolaza je svega tri metra, dok se okolne litice uzdižu na visini od 100 do čak 700 metara u određenim delovima.

S obzirom na to da se radi o predelima gotovo netaknute prirode, to ovu klisuru treba posećivati isključivo u okviru organizovanih tura, te uz adekvatnu opremu. Posebno je opasno samostalno to činiti tokom leta i zime, rano ujutru ili kasno uveče, budući da se zbog naglih temperaturnih mogu javiti klizišta. A to je i vreme kada kri-kri, kritske koze kreću u potragu za hranom, pa možete imati bliski susret sa njima.

Zanimljivosti o klisuri Samarija

Veruje se da selo Samarija, po kome je nazvana i najduža klisura o Grčkoj vodi poreklo od crkve posvećene Svetoj Mariji, odnosno Devici Mariji. Selo je danas napušteno, a u njemu su tokom Grčkog rata za nezavisnost utočište nalazili borci protiv turske vlasti.

Jedan od prvih nacionalnih parkova na tlu Grčke, Nacionalni park Samarija, u kome se nalazi i istoimena klisura, proglašen je 1962. godine. Prostire se na površini od 48.480 hektara. Osim po klisuri, poznat je i kao mesto na kome obitavaju mnoge endemske biljne i životinjske vrste. Kritska koza, znana i kao kri-kri je možda i najpoznatija vrsta koja živi na području ovog nacionalnog parka.

U vreme kada su Rimljani vladali ovim područjem, postojao je grad Tarhija. Upravo tu je bila i vrlo važna luka toga doba, iz koje su se čempresi prevozili do Mikena i Troje. Nakon razornog zemljotresa koji se zbio 66. godine, selo je potpuno uništeno i napušteno. Kasnije su ga ljudi koristili kao sklonište od gusarskih napada.

I u selu i u klisuri su se za vreme Drugog svetskog rata i perioda građanskog rata u Grčkoj krili komunistički borci. Danas u selu Aja Rumeli živi vrlo malo stanovnika.

Posebno je zanimljivo da na tom području uspeva biljka jasenak (lat. Dictamnus albus), od čije prodaje se i izdržava mahom lokalno stanovništvo.

Za biljku nalik jasenu znali su i naši preci, koji su je smatrali "lekom za vile". Razlog zbog koga su naši preci jasenku pripisivali mitska svojstva, vezan je za karakteristike biljke. U dodiru sa suvim vazduhom i pri višim temperaturama, zbog lučenja eteričnog ulja, u toku noći biljka može da izgleda kao da je krase plamičci.

Vilina biljka, kako su je nazivali, rasla je ranije i u našoj zemlji, a danas je ima vrlo malo. Ipak, na području sela Aja Rumeli može se često videti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA