≫ 

Zašto je Solun jedna od omiljenih destinacija Srba? Razlozi su brojni

U ovom grčkom gradu su više nego u bilo kom drugom u Grčkoj, Srbi odomaćeni

  • 4
Rotonda Solun Foto: Mateja Beljan

Vole Srbi da posete prestonicu Grčke. Neki vole da prošetaju i ulicama Volosa, Kavale, Larise i drugih grčkih gradova. Ipak, retko u kom gradu u ovoj, nama bratskoj i prijateljskoj zemlji se srpski turisti osećaju kao kod svoje kuće, kao u Solunu.

Da li zbog blizine i činjenice da je Thessaloniki uvek bio „naklonjeniji“ Srbima kroz istoriju, ne može se sa sigurnošću reći. Tek, u ovom gradu su više nego u bilo kom drugom u Grčkoj, Srbi odomaćeni.

Posebno u toku letnjih meseci, kada je obilazak čuvenih solunskih tržnih centara, neizosatavan. Uglavnom prilikom odlaska ili povratka sa letovanja.

Drugi grad po veličini i značaju u Grčkoj

Odmah nakon grčke prestonice, po značaju i veličini nalazi se i grad, nazvan po polusestri Aleksandra Velikog, Tesaloniki. Prestonica periferije Sredinšnja Makedonija je ne samo najznačajniji grad u tom delu Grčke, već i jedna od najvažnijih luka u tom delu Evrope. Iako u Solunu postoje brojne atrakcije koje vredi posetiti, za Srbe je posebno značajna jedna. Ako odete u posetu ovom gradu, a ne posetite Srpsko vojničko groblje, mnogo ćete propustiti. Tamo leže zemni ostaci naših predaka, koji su stradali tokom proboja Solunskog fronta za vreme Prvog svetskog rata.

Ono što je posebno interesantno jeste da je sav materijal, koji je korišćen za izgradnju spomenika i mauzoleja, odnosno spomen kosturnice i kapele, dopremljen iz naše zemlje. Kao jedan od dokaza tradicionalnog grčko-srpskog prijateljstva govori i podatak da je Republika Grčka ne samo besplatno ustupila zemljište na kome se danas nalazi Srpsko vojničko groblje, već i u potpunosti oslobodila srpsku stranu obaveze plaćanja poreza i carine na uvežen materijal. Čempresi koji se i danas mogu videti na ovom, za Srbe svetom mestu, dopremljeni su iz manastira Hilandar, na Svetoj Gori.

Izuzev Srpskog vojničkog groblja, ne zaboravite da obiđete i Belu kulu, koja je simbol prestonice Grčke Makedonije, ali i da se fotografišete na šetalištu. Obilazak Aristotelovog trga i uživanje u pogledu na Solun iz Gornjeg grada, tek su neke od zanimljivosti.

Zapravo, gde god da krenete, naići ćete na neku od gradskih znamenitosti, poput crkve posvećene Svetom Dimitriju, zaštitniku grada, Galerijeve kapije, spomenika Aleksandru Velikom i arheoloških nalazišta, koja su, kao i gotovo svugde u Grčkoj, vrlo pažljivo označena i čuvana.

Solun, Grčka, Bela kula, Aristotelov trg Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Arheološki muzej Grada Soluna, u blizini Bele kule, poznat je po izuzetno bogatoj kolekciji.

U Solunu se nalaze i crkve posvećene Svetoj Sofiji i Svetom Đorđu, ali i manastir Svetog Nikole Orfanosa. Ovaj manastir nalazi se u Gornjem gradu i postoje pretpostavke da ga je izgradio srpski kralj Milutin tokom 14. veka. U njemu se i danas mogu videti prilično dobro očuvane freske, a tokom istorije je u njemu funkcionisalo sirotište, te otuda, kako se pretpostavlja i potiče njegov naziv (orfanos na grčkom jeziku znači siroče).

Video: Dvorac koji krije velike tajne: Izgradio ga čuveni srpski junak koji je oslepeo na Solunskom frontu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jezda

    12. februar 2022 | 21:10

    Idem redovno u grcku skoro svakog meseca pa se pitam kad cu poceti da volim svoju zemlju tako. Videcemo mozda posle izbora ako ponovo ne pokradu glasacke listice.

  • 12. februar 2022 | 21:39

    Crno beli grad🤪⚫⚪

  • Jovanović

    13. februar 2022 | 08:09

    Ne preporučujem odlazak kolima,obijaju automobile često:(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA