≫ 

Srpska planina koja je impresionirala i Jovana Cvijića: "Izgleda kao vođa i znamenje okoline"

Rtanj je po mnogo čemu specifična planina

  • 4
Rtanj Rtanj / Foto: Pixabay

Ako postoji planina u Srbiji, koja privlači pažnju kako planinara, tako i entuzijasta, ali i „lovaca na misterije“, onda je to sigurno Rtanj.

Ne bez razloga, ovom planinom je bio oduševljen i Jovan Cvijić, čije reči možda i najbolje oslikavaju veličanstvenost Rtnja: Dižući se veličanstveno iznad okoline, izolovan, on vlada okolinom i izgleda kao vođa i znamenje okoline. Ima u njemu individualnog i imponirajućeg, kao u velikim ličnostima.

Na oko 200 kilometara udaljenosti od Beograda, u pravcu jugo-istoka nalazi se gradić Boljevac, a u njegovoj neposrednoj blizini je smešten Rtanj. Planina, koja svojim piramidalnim oblikom, ali i gotovo idealnom nadmorskom visinom, važi za jedan od fenomena, koje samo priroda može da stvori.

Po čemu je Rtanj tako specifičan ?

Uz brojne legende koje se vezuju za Rtanj, dodatni razlog zbog koga privlači pažnju jeste specifičnost njegovog oblika. Za ovu planinu se vezuju i brojne, za sada neobjašnjive pojave. A budući da se zna da je u podnožju Rtnja ranije postojao rudnik kamenog uglja, koji je bio u vlasništvu porodice Minh, to je u narodu postojala priča da su je na vrhu ove planine zakopano blago. I baš zbog te priče je kapela Svetog Georgija, koju je u spomen na svog iznenada preminulog supruga, Julijusa, 1936. godine podigla Greta Minh, stradala 1992. Danas je ovaj nekadašnji simbol planine Rtanj u velikoj meri oštećen, a početkom veka se prvi put javlja inicijativa za obnavljanjem kapele.

Rtanj ima oblik piramide, a za to je zaslužan njegov sastav i tako raspoređene stene kraškog reljefa. U tom smislu se planina smatra fenomenom kraškog reljefa.

Specifičnost Rtnja se ogleda i u u brojnim autohtonim biljnim vrstama, pa se u periodu od 2. do 7. jula svake godine organizuje manifestacija „Sveti Jovan Biljober“. Osim ljubitelja prirode, tada se na Rtnju okupe i planinari, ali i sakupljači lekovitog bilja. Upravo od tih biljaka se priprema čuveni Rtanjski čaj, za koji se veruje da je izuzetno lekovit. 

Koliko je teško osvojiti Rtanj?

Južni kučaj i vrelo grze i rtanj Foto: Mateja Beljan

Osvajanje Rtnja za mnoge planinare predstavlja izazov. Najviši planinski vrh, Šiljak se nalazi na 1.561 metara nadmorske visine, a do njega je moguće stići sa tri strane.

S obzirom na to da je najpristupačnija južna strana, ona se uvek preporučuje da je naročito planinari početnici koriste za uspon. Dužina staze je 13 km, a visinska razlika je 956 metara. 

Iako se do ovog vrha može stići i iz pravca sever-jug, a kada je potrebno prepešačiti 12 km staze, visinska razlika je oko 1.200 metara i ta staza je, ipak namenjena nešto iskusnijim planinarima.

Rtanj za planinare početnike

Rtanj foto: pixabay.com

Uz dobru pripremu i odgovarajuću opremu, moguće je da Rtanj osvoje i početnici u planinarenju. Iako je pogled sa vrha veličanstven tokom cele godine, svakako je za prvo planinarenje bolje odabrati proleće.

Kondicione pripreme iskusnijih planinara, koji žele da osvoje neke ozbiljnije svetske planinske vrhove se organizuju upravo na Rtnju. 

Svake godine, januara meseca se na Rtnju organizuje „Božićni uspon“, a tokom jula i „Noćni uspon“. Tokom ova dva događaja, vrh Šilajk osvajaju brojni planinari i iz Srbije i iz sveta.

Video: Na kapiji Đerdapa i istočne Srbije: Golubac između istorije i budućnosti

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bocca

    16. februar 2020 | 13:11

    Ima nešto čudno i vrlo pozitivno na Rtnju. Iz iskustva to kažem.

  • лаза мрсомуд

    16. februar 2020 | 13:57

    Јел може бициклом до врха?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA