≫ 

Srbija dobija novi raj za skijaše: Ski-staza će biti u jedinstvenom ambijentu između tri sela

Pobrđa Jelice uskoro bi ponovo mogla da postanu raj za skijaše iz Čačka, Dragačeva i Požege

  • 4
Skijalište Čačak foto: RINA

Severozapanda padina, Velike livade, koja se nalazi na 650 metara nadmorske visine odlukom Gradske uprave za urbanizam biće pretvorena u ski-stazu.

Međutim, do ove odluke nije se stiglo odjednom i tek onako, jer je pre 30 godina upravo na ovom mestu već postojalo skijalište na kom su svoje prve korake na skijama učili školarci iz čačanskih škola, a inicijativu za revitalizaciju pokrenuli su nostalgični meštani.

Skijalište Čačak foto: RINA

- Od roditelja sam često slušao priče kako je skijalište uvek bilo puno. Nije bilo potrebe da idu na Zlatibor ili Kopaonik. Početkom devedestih ono je zatvoreno i sećam se da sam kao šestogodišnjak prolazio pored ski-lifta, čiji delovi su nakon zatvaranja pokradeni i pitao se kako je to bilo nekad. Zajedno sa svojim komšijama pokrenuli smo akciju i nakon nekoliko godina dobili odobrenje od strane gradskih vlasti da se nekadašnje skijalište ponovo oživi - rekao je za RINU Nenad Milošević, zamenik predsednik MZ Riđage.

Planina Jelica predstavlja prirodnu granicu između Dragačeva i čačanske kotline i prepoznata je kao izuzetno atraktivan turistički potencijal. Ski staza biće dugačka oko 370 metara i nalazi se na tromeđi tri živopisna sela – Riđaga, Pridvorice i Rtara.

- Iz Hidrometerološkog zavoda dobili smo izveštaj u kom je zapisana visina snežnog pokrivača u prethodnih 10 godina. Na toj padini sneg se duže zadržava nego u ostalim delovima, tako da je naša inicijativa potpuno opravdana i ovo mesto može biti od izuzetnog turističkog ali i edukativnog značaja za grad Čačak - kaže Nenad.

Buduće skijalište od lokalnog puta biće udaljeno osam kilometara, a planirano je da budu izgrađeni i propratni sadržaji koji će dodatno privući posetioce upravo na ovu lokaciju.

Skijalište Čačak foto: RINA

- Prvo je neophodno izvršiti eksproprijaciju zemljišta i sprovesti postupak javne nabavke za izradu Plana detaljne regulacije. Skijalište u Riđagama će biti pod ingerencijama SC “Mladost”, a nakon ski staze biće oformljeno i sankalište za najmlađe. Čačak nema ski stazu, zato će realizacija ovog projekta biti od velikog značaja za sve sugrađane - istakao je Milan Bojović pomoćnik gradonačelnika Čačka.

Skijalište Čačak foto: RINA

Za kompletno uređenje i opremanje ski staze, prema procenama, biće izdvojeno oko 10 miliona dinara. Ono što obećava veliku posećenost u zimskim, ali i letnjim mesecima jeste i blizina Ovčarsko - kablarskog masiva, koji se nalazi na mapi brojnih planinara iz zemlje, ali i Evrope.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA