≫ 

Jedan od najopasnijih i najneprohodnijih kanjona u Srbiji: Avantura namenjena samo najhrabrijima

Lazarev kanjon je jedan od najtežih u Srbiji

  • 1

Da li zbog činjenice da je u pitanju i najduži, ali i najdublji kanjon na području istočne Srbije ili zato što ne poseduje obeleženu stazu, a poznat je po velikom broju jama, ali i pećina, tek za Lazarev kanjon se često može čuti da je i jedan od najneprohodnijih u celoj zemlji. 

Gde se nalazi Lazarev kanjon?

U neposrednoj blizini sela Zlot, koje pripada Borskom okrugu u istočnom delu Srbije se nalazi ovaj kanjon.

Pomenuto selo se nalazi na 20 – ak kilometara od Bora, sa kojim je odlično povezano redovnim autobuskim linijama.

Ko je Lazar, po kome je nazvan ovaj kanjon?

Narodno predanje veli da su brojni hajduci iz oblasti Homolja spas od turske vojske tražili upravo u ovom kanjonu. Budući nepristupačan, on je izazivao strah i kod neprijateljske vojske, pa čim bi neki hajduk ili čitava četa utekla u ovaj kanjon, potraga je prestajala.

Postoji legenda i o nastanku naziva ovog kanjona, a ona nas vraća u drugu polovinu 14 – og veka. Tačnije u period nakon bitke na Marici, koja se odigrala 1371. godine. Po povratku iz bitke, koja je izuzetno značajna za istoriju našeg naroda, vojnici srpskog kneza Lazara su zastali upravo u ovom području da se odmore. Predanje veli da se od tada ovaj kanjon zove po čuvenom srpskom vladaru.

Opasnost vreba u Lazarevom kanjonu

Lazarev kanjon Lazarev kanjon / printskrin: Youtube/Lazar Ranđelović

Čak i oni iskusniji planinari i ljudi željni avanture se ne odlučuju bez odgovarajuće pripreme da krenu u obilazak Lazarevog kanjona. Pored toga što u njemu ne postoje obeležene staze, otrkiveno je i vrlo malo prisustvo izvora pijaće vode, što dodatno otežava i kretanje i boravak u kanjonu. 

Brojne izuzetno strme litice dodatno otežavaju prolazak kroz ovaj, oko 9 kilometara dug kanjon. Zatim činjenica da se često može naići i na zmije, od kojih su neke i otrovne. Jedna od najčešćih je poskok, pa je poželjno poneti i protivotrov ukoliko se uputite u istraživanje ovog, još nedovoljno otkrivenog čuda prirode istočne Srbije.

Lazarev kanjon Lazarev kanjon / printskrin: Youtube/Lazar Ranđelović

Brojne pećine se nalaze u Lazarevom kanjonu, kao i jame. Neke od pećina su otkrivene i jedan određeni njihov deo je prohodan. Najpre mislimo na Zlotsku pećinu i Lazarevu, koja se nalazi na samom ulazu u kanjon. U neposrednoj blizini Lazareve pećine se nalazi i jedan od retkih otkrivenih izvora vode u celom kanjonu. 

Lazareva pećina Lazareva pećina / foto: Wikipedia/Tomaž Jančar

Kako ne postoje obeležene i prokrčene pešačke staze, to je vrlo važno da nosite odgovarajuću odeću i obuću. Budite spremni i da često prelazite preko nepristupačnog kamenja i stena, kako biste stigli na odredište.

Uz adekvatnu pripremu, dobru opremu i vodiča, odnosno osobu koja je već prošla kroz Lazarev kanjon, biće vam potrebno u proseku oko 9 sati da i vi vidite sve njegove lepote. Ipak, ne zaboravite da je u pitanju majka priroda sa svim svojim vrlinama i manama, pa budite spremni na iznenađenja, koja ne moraju uvek da budu prijatna!

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    19. februar 2020 | 08:03

    Srbija je toliko bogata prirodnim lepotama, ali nazalost nema ko da ih vidi. Najlepsa mesta su najnepristupacnija. Treba napraviti staze za obilazak kanjona, pristup pecinama i tek onda reklamirati turizam u Srbiji! Treba nesto i uloziti da bi ti se stostruko vratilo! Evropski turisti su zeljni prirode, ali uredjene. Nasa turisticka organizacija promovise samo Beograd i Novi Sad, a turistima je gradova preko glave. Ponudite im prirodu i puteve kojima ce doci do te prirode, ponudite im sadrzaje koji ce ih zadrzati duze od 36 sati u nasoj zemlji. I nabacite osmeh i lepo vaspitanje, to turisti cene isto koliko i sadrzaj koji im nudite!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA