≫ 

Negativni utisci stranaca o Beogradu: Gotovo svi će vam navesti ove 3 stavke prvo

Dopada im se Beograd, ali...

  • 20
Beograd Foto: Pixabay

Dolaze vam prijatelji iz inostranstva u posetu i žele da upoznaju vaš grad. Najmanje što možete da učinite je da budete dobar domaćin i da se potrudite da im pokažete lepšu stranu Beograda. Ali, u tome vas neko ili nešto ometa, naravno ne vašom krivicom. Svejedno, vi se kao domaćin osećate neprijatno, iako krivica uopšte nije vaša.

Istina je da ne možete da utičete na svoje sugrađane, ali se svakako možete potruditi da pokažete neku bolju stranu grada u kome ste rođeni i odrasli. A to vrlo često nije tako lako kao što izgleda. Prilično je jednostavan razlog za to. Naime, mnogi su mišljenja da strani turisti imaju toliko novca, da prosto ne znaju šta će sa njim, pa se trude da im na ni malo primeren način taj novac bukvalno uzmu.

A kako to čine? Na vrlo perfidne načine... uglavnom praveći se „naivni“, jer oni tobože ne razumeju engleski ili bilo koji strani jezik, pa eto na primer ne znaju da kada stranac traži vodu u restoranu, ne moraju da mu donesu flašicu, koja košta više od 100 dinara, nego mogu doneti i bokal vode sa česme.

Tim pre ako im vi kao domaćin nagalsite da donesu čaše vode, jer i vi pijete tu vodu kod svoje kuće, kao i taj konobar, vrlo verovatno. A onda i ako ga opomenete vi, kao neko ko govori istim jezikom, on se ljubazno izvini i kaže da vas nije dobro razumeo, iako svi odlično znamo da to nije istina.

Mada su Beograđani poznati kao divni i izuzetno predustretljivi domaćini, uvek se nađe neko ko će opšti utisak da pokvari. Naravno da od čoveka do čoveka zavisi šta će mu posebno smetati, ali ovo su ipak 3 najčešća negativna utiska stranaca o Beogradu.

Kako se prevesti iz tačke A u tačku B po realnoj ceni?

Logično, prvo sa čime se susretne stranac, jeste taksi koji treba da ga odveze od aerodoroma ili autobuske stanice do smeštaja.

Iako se u poslednje vreme to ređe događa, „divlji“ taksisiti i dalje postoje u našem gradu. Pojedine turiste su uspeli da prevare na taj način, pa im neretko od aerodroma recimo do centra grada vožnju naplaćivali i do 50 evra. 

tramvaj/Beograd Foto: Pixabay

Na svu sreću, sve je manje takvih osoba, mada ih ipak ima, pa bi trebalo uputiti strance u to da moraju obratiti pažnju i na to da li uključuje taksimetar, te da li ima jasno istaknutu legitimaciju i adekvatna obeležja. Naravno da ne treba da prihvati ako mu takav vozač kaže da će ga „vožnja koštati“ toliko i toliko do destinacije.

Konobari, konobari, gde će vam duša?

Već opisana situacija sa donošenjem vode i konobarom je tek jedna od mnogih sa kojima se stranci u Beogradu susreću. 

Zašto je to tako, nećemo komentarisati, ali ako naš tekst čita neki konobar ili šef restorana, neka razmisli kako bi se on osećao da bude u takvoj situaciji, pa možda i shvati da će tako samo izgubniti buduće goste, jer će se čuti o tome kako se osoblje tog i tog prestoničkog restorana ponaša prema strancima.

Zamena evra u dinare

Menjačnica Foto: Telegraf

Ovo je tek posebna priča... kurs evra u većini prestoničkih hotela, kao i u mnogim menjačnicama u blizini centra grada je izuzetno nepovoljan.  

Tako je u jednoj prestoničkoj menjačnici moguće na računu, pored izuzetno nepovoljnog kupovnog kursa, moguće videti i stavku koja se vodi kao „provizija“ i to 1 odsto. Ništa reklo bi se, ali ako stranac menja veću količinu novca i još po nepovoljnom kursu, pa se oduzme i taj jedan posto... svaki komentar je suvišan.

Da bi zaista gosti Beograda u potpunosti uživali u poseti našem lepom gradu, trebalo bi svi da se potrudimo da im boravak učinimo što prijatnijim. Novac dođe i prođe, a ljudi koji lepo pričaju o prestonici Srbije će uvek pričati, ako budu poneli lepe uspomene! Mislite o tome naredni put kada budete u prilici da „potkradete“ nekog stranca na bilo koji način!

Video: Stranci a domaći u Beogradu: Rekli su da smo ludi, ali mi smo ovde srećni

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    29. februar 2020 | 21:46

    Pre ce kritikovati pseci izmet svuda i smece po ulicama nego bilo sta od ove tri stvari. Nas gradski prevoz je svimaNjima prejeftin kao i taxi, a i da im naplate 50e tako je u mnogim evropskim gradovima od aerodroma do grada pa ne bi ni znali da su prevareni ako im neko na to ne ukaze.

  • Radojka

    29. februar 2020 | 20:42

    mene kao stranca u BG najvise nervira saobracajna nekultura

  • Maki

    29. februar 2020 | 21:54

    Taj stranac sto dolazi ovde je iz nizeg staleza na zapadu... Ko je lud da ovde svraca...Sta da vidi... Ne lozite se....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA