≫ 

3 srpska grada u kojima bi stranci mogli da vide i više istorijskih znamenitosti nego u Beogradu

Gde bi još stranci mogli mnogo toga da nauče osim u Beogradu

  • 12
Vranje Vranje / printscreen/youtube/VukanPhotography

Prema zvaničnim podacima, na teritoriji Republike Srbije postoji ukupno 28 gradova, dok poseban status ima Beograd, kao glavni grad

Ipak, od svih tih gradova, mnogi stranci, osim Beograda naravno, posećuju Novi Sad, te eventualno Niš i Kragujevac i retko koji drugi. Kada kažemo turisti posećuju, uglavnom mislimo na organizovane grupe.

Zašto je to tako nije na nama da se pitamo, ali ono što jeste do nas ćemo i uraditi. Ovom prilikom želimo da predstavimo i neke druge gradove u našoj zemlji, koji su i te kako interesantni.

Grad krčmarice Jagode

Jagodina Jagodina / pixabay.com

Legenda o nastanku naziva jednog od gradova Pomoravskog okruga, Jagodine nas vodi u doba kada su ovim područjem vladale Osmanlije. Pored toga što je bila krčmarica i držala Jagodin han, ova hrabra devojka je bila u društvu 40 razbojnika, koji su pljačkali bogataše duž Carigradskog druma. Kao i u svakoj legendi, pojavio se momak koji je osvojio njeno srce i odveo je u beli svet. Pripoveda se da su ostali razbojnici, revoltirani njenim odlaskom, zapalili njen han. U spomen na nju je grad nazvan Jagodina.

Poznat i po ranijem nazivu Svetozarevo, Jagodina je jedan od gradova koji zavređuje pažnju turista. Osim čuvenog Akva parka, može da se pohvali i odličnom postavkom u Zavičajnom muzeju grada Jagodine. Takođe, tu je i Muzej voštanih figura, ali i mini zoološki vrt.

Posebno je interesantno izletište Đurđevo brdo, na kome se nalazi odličan restoran, koji je svojevrstan vidikovac, jer se sa njegove terase može videti ceo grad.

U Jagodini se nalazi i restoran „Potok“ koji je posebno interesantan, kako zbog enterijera i sjajne gastronomske ponude, tako i zbog vodopada koji se nalazi na njegovom ulazu.

Rodno mesto Bore Stankovića

Vranje Vranje / printscreen/youtube/VukanPhotography

Iako Bora jeste proslavio Vranje, u tom gradu na samom jugu zemlje, ima još što šta da se vidi. Svakako bi obilazak trebalo da započne sa kućom, koja se nalazi u Baba Zlatinoj ulici, a u kojoj je rođen čuveni srpski pisac, Bora Stanković.

Jedan od najznačajnijih simbola grada je i Beli most. Kao i za većinu mostova u Srbiji, tako je i za ovaj vezana jedna od lokalnih priča. A ta priča veli da su se davno voleli Ajša i Stojan, Muslimanka i Srbin. U doba strogih zakona, Selim beg zabrani kretanje Ajši, kada se po čaršiji raščulo da je u ljubavi sa Srbinom. Kako su oni i dalje uspevali da se kradom sastaju, tako je isti taj beg naredio da Stojan bude ubijen. A Ajša... šta je drugo mogla da uradi čuvši to? U spomen na ljubav i tragičnu smrt dvoje mladih ljudi, opet isti taj Selim beg je naredio da se sazida most, koji bi trebalo na simboličan način da poveže muslimanski i srpski narod. Često se može čuti i da je Beli most, most ljubavi.

U Vranju postoji i odlična postavka u okviru Narodnog muzeja, kao i hamam, koji je nažalost nepristupačan za posete. A ako ste već u gradu, prošetatjte i do Krstaste džamije, te upitajte starije meštane za legendu o njenom nastanku. Verujemo da ćete biti oduševljeni.

Grad u blizini srpske Svete Gore

Konak Jovana Obrenovića Konak Jovana Obrenovića / Foto: Dušan Veselinović

Ne mogu se pomenuti brojni manastiri u Ovčarsko–kablarskoj klisuri, koja je poznata i kao mala ili srpska Sveta Gora, a da se ne pomene grad Čačak.

Sem umetničke galerije „Nadežde Petrović“, kad ste u ovom gradu, možete posetiti i jezero Međuvršje, kao i konak Jevrema Obrenovića, u kome je smešten Narodni muzej.

Rimske terme i spomen kosturnica „4 vere“ su takođe neke od atrakcija Čačka. Ne bi trebalo da zaobiđete ni Ovčarsko–kablarsku klisuru i reku Zapadnu Moravu, ako se već uputite u obilazak ovog grada.

Koji biste vi grad predložili strancima da obiđu u našoj zemlji?  

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    4. mart 2020 | 18:31

    orasac topola arandjelovac

  • Ниш

    4. mart 2020 | 18:21

    Ниш царски град, град императора, град у коме су били Авари, Келти, Хуни, Римљани, Турци, Аустроугари, Немци... Ниш, град у чијој су околини нађени остатци једног од најстаријих трагова живота у Европи уопште... Ниш, град културе, хране, доброг вина, веселих људи.

  • rabadzija

    4. mart 2020 | 18:04

    Pa sta to ima da vide u bg? Nista normalno. Beograd ionako do skora nije pripadao Srbiji. Prava Srbija ona istorijska je jug zemlje, raski okrug, ks, kg, nis, crna gora i makedonija kao i kosovo i metohija. Tu je rodjena ova zemlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA