≫ 

Sir iz Srbije sa kojim čak ni kiparski halumi ne može da se meri: Da li ste ga probali?

Miročki sir je i zvanično uvršten u jedan od najboljih sireva na svetu

  • 3
Halumi sir, Miročki sir Miročki sir / pixabay.com

Sir od magarećeg mleka, poznat pod nazivom Pule je jedan od autentičnih srpskih proizvoda. Priprema se u Nacionalnom parku Zasavica u našoj zemlji. U njegovom društvu se nalazi i Miročki sir, koji vodi poreklo iz sela u oblasti Đerdapa, a koji se opet vraća, i to na velika vrata u upotrebu. 

Poreklo Miročkog sira

Na istoku Srbije, na prostoru između sela Tekije i Donjeg Milanovca se nalazi planina Miroč. Prostor netaknute lepote krasi Negotinsku krajinu. Veliki Štrbac je najviši vrh ove planine i nalazi se na 768 metara nadmorske visine.

Iako nema neku naročitu nadmorsku visinu, Miroč je planina koja je po mnogo čemu interesantna. Na malom prostoru je smešteno čak 14 sela, a celokupan predeo je poznat po brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Na netaknutim pašnjacima se napasa stoka, od čijeg mleka se priprema proizvod vrhunskog kvaliteta – Miročki sir.

Okružena sa svih strana tokom reke Dunav, ova planina je sa strateškog aspekta oduvek bila značajna, ali se za nju čulo ipak zbog nečeg drugog. U selima na njenim padinama se pravi i jedan specijalitet, koji je specifičan za srpsku kuhinju. Iako ga mnogi poistovećuju sa kiparskim sirom Halumi, mora se priznati da je Miročki sir ipak drugačiji, da ne kažemo kvalitetniji.

Autohtoni brend Srbije

Domaćice u selima na planini Miroč su pripremale sve vrste sireva, ali se među njima ipak izdvojio jedan. U pitanju je sir za topljenje, odnosno grilovanje. Naravno da se može konzumirati i u svežem stanju, ali ipak svu punoću ukusa možete osetiti ako ga pripremate na grilu.

U osnovi se pripremao od onog mleka koje su žene imale u domaćinstvu. Pa ako su mahom imale ovčije mleko, onda je i Miročki sir pripreman od njega. Ako su gajile krave, onda je sir pripreman samo od tog mleka.

Iako je recept poznat od davnina, razlikovalo se mahom mleko koje je korišćeno. U domaćinstvima, u kojima je bilo i kozjeg mleka, ono se uglavnom kombinovalo sa kravljim.

Danas se za masovnu upotrebu može u prodaji pronaći samo Miročki sir koji je spravljen od čistog kravljeg mleka.

Ovaj sir je poseban po tome što i pored krckave korice, njegova unutrašnjost ostaje meka prilikom grilovanja, pa ga sa opravdanim razlogom mnogi vrhunski kulinari rado preporučuju.

Umnogome po ukusu podseća na kiparski Halumi, koji se isto tako koristi najpre za grilovanje. Ali su naši kulinari ipak saglasni da iako su u pitanju slični sirevi, Miročki je za nijansu lakši za pripremu i ukusniji.

Miročki sir – cena

Jedna od vinarija iz Negotinske krajine je preuzela staru recepturu i počela sa masovnijom proizvodnjom ovog specijaliteta. Upravo zahvaljujući toj vinariji se Miročki sir može opet videti u prodaji. A njegova cena po kilogramu iznosi oko 800 dinara.

Čini li se i vama da je Miročki sir bolji od kiparskog Halumija?

Video: Jedino Srbi prave sir od magarećeg mleka i naplaćuju 1.000 evra

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1111

    7. mart 2020 | 08:04

    Naj bolji sir je onaj koji se bash tebi svidja. NIJE LEPO ONO SHTO JE LEPO VEC ONO SHTO SE TEBI DOPADNE. o kvalitetu moze da se raspravlja ali o ukusu ne. Ko voli sireve i u njima uziva njemu su skoro svi dobri

  • Ivica

    6. mart 2020 | 22:41

    Nema nista bolje od lajkovackog sira najbolji je on,kakav vlaski mirocki i halumi.

  • Ja

    7. mart 2020 | 00:31

    Cena ubija,pa nije sa zlatom valjda. 1000eura

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA