Srpska banja "neprijatnog mirisa" koja svojom slanom vodom doslovno leči svakog ko uđe u nju

Dobro došli u Banju Pačir

  • 0
Banja Pačir Banja Pačir / printscreen / youtube/ Nikola Tumbas

Jedina banja u Srbiji koja ima slanu lekovitu vodu se nalazi u selu Pačir, po kome je i nazvana. Teritorijalno pripada opštini Bačka Topola.

Ovo vojvođansko selo je interesantno i po arhitekturi, koja podseća na nemačka sela. Iako izuzetno čisto i lepo uređeno, u jednom trenutku je selo zamrlo, pa su se meštani dosetili kako da iskoriste prirodni potencijal, koji im je dat. Potrudili su se, pronašli investitore  i tako je na tlu Srbije nastala ova jedinstvena banja.

Čudna voda, a lekovita

Boja vode u ovom banjskom lečilištu je nešto što privlači pažnju, ali ipak postoji nešto što je u najmanju ruku čudno.

Naime, u vodi Banje Pačir ima dosta fenola i joda, pa je njen miris ne tako prijatan. Ali apsolutno svi koji su imali prilike da posete jedinu banju sa slanom lekovitom vodom su saglasni da to zaista ne predstavlja naročitu nelagodnost, te da se vrlo brzo na takav miris posetioci naviknu.

Šta nudi Banja Pačir?

Pre nego što krenu da pljušte kritike na račun relativno siromašne gastronomske ponude, imajte na umu da je ovo ne samo jedna od najmlađih banja u našoj zemlji, nego i lečilište koje su svojim rukama i sposobnostima izgradili meštani ovog sela.

Cene svih dostupnih slanih i slatkih specijaliteta su vrlo pristupačne, a osim mekika koje su punjene različitim filovima, čuvene langoške, ovde možete konzumirati i palačinke, popiti kafu ili neko piće. U toku letnjih meseci svi posetioci banje imaju na raspolaganju i sladoled za rashlađivanje.

Uz kupljenu ulaznicu dobijate mogućnost da besplatno koristite banjski inventar, odnosno ležaljke i suncobrane. Banja Pačir poseduje i u unutrašnjem i u spoljnom delu tuševe, te naravno u njoj postoje i toaleti.

Svim posetiocima je na raspolaganju i parking i besplatan bežični internet.

Dubina unutrašnjih bazena je oko 90 centimetara, te u njima najpre uživaju mališani. Postepeno bazeni dostižu 1,70 metara dubine. Dostupna su i mesta za sedenje u ovim bazenima. Da bi gostima boravak u banji bio što prijatniji, domaćini su dno bazena prekrili oblim kamenjem.

Sa čak 1 400 metara dubine, specijalnim cevima stiže voda do bazena. Iako ima čak 72 stepena pri izlasku, a u bazenima dostiže temperaturu između 30 i 35 stepeni.

Banja Pačir sadrži i jezero, čija je površina oko 2 000 m², a osim unutrašnjih bazena. Oko njega postoji prostor za oko 150 posetilaca.

Kome pomaže pačirska lekovita voda?

Najpre se boravak u ovom banjskom lečilištu preporučuje za jačanje imuniteta, upravo zbog sastava vode.

Blagotvorno dejstvo ova voda ima i na kožna oboljenja, a posebno na psorijazu. Nakon povreda mišića je, takođe dobro koristiti blagodeti vode u banji Pačir. Dobro je da je posećuju i osobe koje pate od uroloških, reumatskih i ginekoloških oboljenja.

Dodatne informacije

Radno vreme Banje Pačir je u toku zimskiih meseci od 11 do 19 časova u toku cele radne sedmice i u dane vikenda.

Cena ulaznice je 300 dinara za odrasle na dnevnom nivou. Deca plaćaju ulaz 200 dinara, a potrebno je izdvojiti 150 dinara, ako želite da posetite ovu banju pred kraj radnog vremena, odnosno od 17 do 19 časova.

Za sve posetioce je obavezno korišćenje garderobe i ta usluga je potpuno besplatna.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA