Kad se život vrati u normalu, pomozimo prvo domaćem turizmu: Obiđite nekadašnju prestonicu Srbije

Mnogo istorijskih događaja koji će definisati kasniju Srbiju, zbili su se upravo u Kragujevcu

  • 2
Kragujevac, crkva foto: Aleksandra Blažević

U jednom kratkom istorijskom periodu je grad Kragujevac bio prestonica Srbije. Zbilo se to između 1818. i 1841. godine. Zahvaljujući činjenici da je bio glavni grad tadašnj Kneževine Srbije, sam grad je bio izuzetno napredan. 

Mnogo šta je prvo otvoreno upravo u Kragujevcu. Ali su svakako najznačajniji Licej i Knjaževsko – srpski teatar, koje je osnovao knez sprski Miloš Obernović uz pomoć Joakima Vujića.

Kad je Kragujevac bio glavni grad?

Svoj dvor je u to doba Miloš Obrenović preselio u prestonicu Kneževine Srbije. A zahvaljujući tome se i Kragujevac ubrzano razvija. Iako je prestonica zemlje bio tek koju godinu, to je značajno uticalo na njegov razvoj.

Upravo je u tom gradu otvorena prva apoteka, zatim prvo pozorište i prvi licej, a knez Miloš je naložio, pored ostalog i izgradnju crkve posvećene Silasku Svetog Duha na apostole 1818. godine. Crkva poznata među Kragujevčanima kao Pridvorna ili Stara crkva je prvi put otvorena tek 1829. godine. Pored velikog značaja za sam grad, ova crkva je posebno važna i za istoriju naše zemlje.

Stara kragujevačka crkva 

Ne samo da je bila smatrana dvorskom crkvom, budući da se nalazila u okviru dvora kneza Miloša Obrenovića, već je Stara crkva u Kragujevcu bila i izuzetno značajna, jer je upravo njena porta, odnosno dvorište korišćeno za obnarodovanje svih važnih vesti. Zapravo sve što je bilo važno za narod tadašnje Srbije je čitano i objavljivano upravo u porti ove crkve.

Nakon što je Dimitrije Davidović sastavio najmoderniji ustav u to doba, sazvana je i Sretenjska skupština i to upravo na ovom mestu, kako bi taj Ustav bio zvanično i donet.

Kragujevac, crkva foto: Aleksandra Blažević

A u blizini mesta, na kome su bila organizovana zasedanja je 1859. godine podignuta i zgrada stare Skupštine. Danas se u toj građevini nalazi stalna muzejska postavka i to počev od 1998. godine.

U porti Pridvorne crkve se nalazi i spomenik Dimitriju Davidoviću, tvorcu prvog modernog Ustava naše zemlje.

Milošev venac

Da Kragujevac čuva uspomenu na srpskog knjaza koji ga je i proslavio, nije tajna. Kada izađete iz Pridvorne crkve i krenete da prelazite reku Lepenicu, kako biste stigli do centra, zastanite i pomislite baš na velikog knjaza srpskog, jer je Kragujevac takav dana upravo zahvaljujući njemu.

Kragujevac, crkva foto: Aleksandra Blažević

Kulturno–istorijski kompleks koji se, praktično rečeno nalazi u centru ovog grada je sačinjen od mnogih objekata, ali nažalost nisu svi sačuvani. Oni koji jesu se nalaze pod zaštitom i smatraju se spomenicima kulture, odnosno nepokretnim kulturnim dobrima.

Osim Kneževog i Šarenog ili Ljubičinog konaka, koji su srušeni, danas su očuvani konak kneza Mihaila i Amidžin konak, zatim već pomenuta Stara crkva i zgrada Stare skupštine. U okviru kompleksa Milošev venac se nalaze i zgrada Knjaževsko srpskog teatra, kao i zgrada Prve kragujevačke gimnazije i zgrada Stare livnice, kao i spomenik palim Šumadincima.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SMm

    18. mart 2020 | 23:24

    Kad se završi ova priča sa koronom ,treba kupovati samo domace proizvode ,a putovati po Srbiji ,koja je prelepa.Naše banje i planine a tek manastiri i crkve ,su nešto što nigde u svetu nema.Treba da se ponosimo našim svetinjama i prirodnim lepotama.Voleti i poštovati svoje i sebe pa ce se onda i svet odnositi drugacije prema nama.

  • Gaga

    5. april 2020 | 07:20

    Da a cene da se smrznes pogotovo za nas bez posla ma kakvo letovanje bre daj da prezivimo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA