≫ 

Posetite ova 3 mesta u Srbiji nakon pandemije korona virusa i pomozite domaćem turizmu da oživi

Kad prođe korona, nemojte odmah trčati u inostranstvo - hajde da pomognemo domaćem turizmu

  • 6
Subotica panorama grada Subotica / Foto: Shutterstock

Ne kažu bez razloga da je potrebno da bolje upoznamo svoju zemlju da bismo mogli da posetimo druge svetske destinacije. Ipak, mnogi od nas uzimaju zdravo za gotovo ono što im je dato, pa se neretko događa da odlično poznaju lokacije u drugim zemljama, dok nisu sigurni gde se nalazi, na primer, Most ljubavi ili Muzej voštanih figura u Srbiji.

Bez želje da utičemo na to gde će naši ljudi provesti svoj odmor, želimo da predstavimo pojedine zanimljive lokalitete u našoj zemlji. Jedne su poznate mnogima, kao i turistima, a druge tek treba da postanu poznate.

Kosta Perović Suva planina / Foto: Nikola Tomić

Idite i u inostranstvo, naravno, ali ipak prvo bolje upoznajte svoju zemlju. Uostalom, tako ćete pozitivno uticati i na ekonomiju, te pomoći svojim sunarodnicima da lakše prebrode situaciju, koja trenutno u turizmu nije ni malo jednostavna.

Subotica

Na drugom mestu po ukupnom broju stanovnika na teritoriji cele Vojvodine nalazi se Subotica. Ujedno se smatra i najsevernijim gradom naše zemlje, jer ga od granice sa susednom Mađarskom deli tek oko 10 kilometara.

Osim Gradske kuće, koja se sa opravdanim razlogom smatra najatraktivnijom u gradu, svakako treba videti i zgradu Narodnog pozorišta. U Subotici se nalaze i srpska pravoslavna crkva, katedrala i sinagoga, a od 2008. godine i džamija.

Tek nešto manje od 10 kilometara od grada se nalazi Palićko jezero, koje je posebno atraktivno za turiste.

Narodno pozorište Subotica Narodno pozorište Subotica / Foto: Wikipedia/Tothasze

Naročito je interesantno posetiti Palić u toku leta, mada i u drugim periodima godine se možete lepo provesti. Atrakcija je Zoološki vrt u kom se mnoge životinje kreću slobodno.

Banja Vrujci

Smeštena u Kolubarskom okrugu, ova banja pripada opštini Mionica i od Beograda je udaljena tek nešto više od 90 kilometara.

Iako relativno blizu glavnog grada, nije u turističkom smislu eksploatisana kao mnoge druge banje u Srbiji, te je zato još i zanimljivija.

Meštani banje Vrujci se trude na sve načine da poboljšaju ponudu, a u tome im svesrdno pomažu i nadležni, tako da iz godine u godinu ova srpska banja u turističkom smislu napreduje.

Banja Vrujci Banja Vrujci / Foto: Wikipedia/Dungodung

Osim u hotelu Vrujci, smeštaj je dostupan i u kućama meštana. Voda ove banje je lekovita i preporučuje se prvenstveno za lečenje kožnih bolesti, reumatskih oboljenja i išijasa, ali i steriliteta, te visokog krvnog pritiska i proširenih vena.

Izuzev bazena u pomenutom hotelu, očekuje se da do kraja godine bude završen jedinstveni kompleks na našim prostorima, nazvan Prva nova banja. Obuhvatiće 5 bazena, a prostiraće se na parceli od 1,5 hektara. Izuzetno je zanimljivo što je planirano i da bude uveden tretman voćem, prvi takve vrste u našoj zemlji. A, osim malinom, gosti će moći da uživaju i u masaži šljivom i lubenicom. Sve voće su vlasnici planirali da nabavljaju upravo od meštana i na taj način podstiču i lokalnu proizvodnju, te pozitivno utiču na ekonomiju.

Suva planina

Postojbina čuvenog cveta srpska ramonda, Suva planina nije baš na meti turista, iako bi zbog onoga što ima da ponudi svakako trebalo da bude.

Kosta Perović Suva planina / Foto: Nikola Tomić

Ipak, najpre zbog nedovoljno razvijene saobraćajne strukture, Suva planina se ne smatra turistički naročito atraktivnom, ali to ne znači da nije interesantna destinacija za istraživanje, naprotiv.

U njenom podnožju se nalazi Niška banja, a ni Niš nije daleko, tako da ne predstavlja nikakav problem manjak smeštajnih jedinica. Svakako je interesantna za obilazak i destinacija u Srbiji koju treba posetiti.

Video: Iako pod Turcima Srbi su našli način da uče: Ovo je prva privatna škola u Srbiji, osnovana 1807.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    23. mart 2020 | 13:46

    Samo na planinu ,da se pluca ciste svezim vazduhom i izvorskom planinskom vodom

  • Zvezd-ica

    23. mart 2020 | 19:36

    Pa i ovako je boravak u srpskim turističkim centrima bio preskup, a tek posle svega ovoga...Kad stavite na sve na papir, potrošite više para nego da ste otišli negde van zemlje...

  • Isli bi

    23. mart 2020 | 13:40

    Mi vrlo rado aliiii odakle sad novca??? Ove godine nista od odmora bar za moju porodicu, treba ce vremena da se povratimo finansijski

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA