≫ 

Nadomak strogog centra Kruševca: Prošetajte idiličnim starim kvartom i osetite atmosferu Grčkog šora

Probajte da upitate Kruševljane gde se nalazi Ulica Vuka Karadžića i vrlo je verovatno da ćete ih zbuniti...

  • 1
Grčki šor Foto: Antonis Argiropulos

Termin "šor" se u Srbiji u prošlosti uglavnom koristio za sokake na području Vojvodine, a vodi poreklo iz mađarskog jezika. Ipak, ne postoji do sada relevantno objašnjenje otkud i u Kruševcu šor. I to ne neki šor, nego ni manje ni više nego Grčki.

Probajte da upitate Kruševljane gde se nalazi Ulica Vuka Karadžića i vrlo je verovatno da ćete ih zbuniti. A onda ih upitajte gde se nalazi Grčki šor i svi će znati odgovor.

Grčki šor Foto: Antonis Argiropulos

Grčki "Mali Pariz"

Priča o ovoj neobičnoj kruševačkoj ulici nas vraća na kraj 18. veka. Izvesni Ljota Karacidis, Grk poreklom iz područja Epira, obreo se u ovoj srpskoj varoši 1875. godine. U centru je podigao kafanu i nazvao je Mali Pariz, a držao je i kafanu nazvanu Carigrad.

Osim Ljote, čiji potomci nose prezime Ljotići, u Grčkom šoru su živeli i mnogi drugi Grci iz Epira, ali i iz okoline grada Janjine i drugih delova Grčke.

Mnogi koji su se bavili ovom zaštićenom kulturno-istorijskom prostornom celinom od velikog značaja smatraju da su grčki majstori bili zaduženi za izgradnju kuća, koje se i danas tu nalaze, ali da ipak u njima nisu stanovali.

Spoj stare i nove čaršije

Kada je srpski knjaz Miloš Obrenović 30-ih godina 19. veka doneo zvaničnu odluku da varoš bude preuređena, Grčki šor se našao između starog i novog dela grada. Danas je to šetališna zona, nadomak strogog centra, koja brojne posetioce na najlepši način vraća u prošlost.

Grčki šor Foto: Antonis Argiropulos

Takozvani moravski stil gradnje je korišćen, a cela ulica je prekrivena kaldrmom, pa je u tom smislu autentična.

Jedna od najpoznatijih kuća je ona koja se nalazi na samom uglu Grčkog šora i Jug Bogdanove ulice. Pojedini istraživači smatraju da se tu ranije, kada su ovim područjem vladale turske snage, nalazila carinarnica. Ipak, među Kruševljanima je ta kuća ostala upamćena kao Begova kuća. Pretpostavlja se da je taj naziv vezan za osobe koje su u njoj živele, ali se ne zna pouzdano. A ono što se zna sa sigurnošću jeste da je vlasnik kuće u toku 19. veka bio političar, Živko Šokorac. Nakon što je kuću kupio pomoćnik sreskog načelnika, Petar Popović, ustaljuje se naziv Kuća na pomoćnikovom brdu.

Grčki šor Foto: Antonis Argiropulos

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    9. april 2020 | 14:00

    Ja sam iz Kruševca. Ulica je prelepa ali ići pešaka nije moguće. Kamenje toliko viri i neravno je da bukvalno sa teskocom može da se kreću i mladi a o starima da ne govorim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA