≫ 

Okružen nestvarnim prirodnim lepotama: Grad stariji od osam vekova u srcu Moravičkog okruga

Ako je nešto obeležje Čačka, onda je to sigurno njegov položaj...

  • 6
Šumadija XII Zgrada gimnazije, Čačak

Gimnazija u Čačku / Foto: Wikimedia/Ванилица/Dejan Cvetinović

Mada je poznat po mnogo čemu, čini se da je grad Čačak ipak nekako nepravedno zapostavljen zbog obližnje Ovčarsko-kablarske klisure, koja je mnogo češće i pominjana i posećivana.

U upravnom sedištu Moravičkog okruga danas živi oko 73 hiljade stanovnika, a primetan je i porast broja stanovnika.

Grad velikih ljudi

 

Čuveni srpski vojsvođa, vojvoda Stepa Stepanović, pesnik Vladislav Petković Dis, slikarka Nadežda Petrović, doktor Dragiša Mišović.

Rimske terme, Čačak

Rimske terme / Foto: RINA.rs

Proslavljeni košarkaški trener Željko Obradović, pevač grupe Riblja Čorba Bora Đorđević, operska pevačica Radmila Bakočević,  gitarista i pevač grupe Smak Radomir Mihailović Točak.

Reditelj Puriša Đorđević, glumica Sonja Savić, karikaturista Predrag Koraksić Koraks... Svima njima je zajedničko jedno – Čačak. Neki su u njemu rođeni, neki živeli i umrli, ali su svi na neki način proslavili ovaj grad.

Zapadna Morava i planine

 

Ako je nešto obeležje Čačka, onda je to sigurno položaj grada. Smešten na toku Zapadne Morave, u Čačanskoj kotlini, sam grad je okružen brojnim planinama. Osim Ovčara i Kablara, tu su i planine Jelica i Vujan, a u neposrednoj blizini i Maljen i Suvobor.

Sve do 1408. godine je grad nazivan Gradac, a zvanično je deo Kraljevine Srbije postao 1882. godine. Do tada je bio u sastavu Otomanske imperije, sve do početka 18. veka, kada je njime vladala Habzburška monarhija.

Čačak markica

Foto: RINA

U svom razvoju, Čačak je prošao kroz brojne faze. Danas je u gradu prilično dobro očuvana i ranija arhitektura, koja je vešto uklopljena sa savremenim trendovima gradnje.

Iako je u njemu živelo tek oko 1.500 duša, u Čačku je 1837. godine otvorena i prva gimnazija. A broj stanovnika se povećao tek u narednom veku, pa je tako zabeleženo da je pred početak Drugog svetskog rata u gradu živelo tek oko 13 hiljada ljudi.

Zanimljivosti o Čačku i okolini

 

Konak Jovana Obrenovića, koji datira iz 1835. godine, danas se koristi za postavke Narodnog muzeja u Čačku.

Konak Jovana Obrenovića

Konak Jovana Obrenovića / Foto: Dušan Veselinović

Na putu prema selu Goračići, na manje od 10 km od grada u pravcu planine Jelice, nalazi se arheološko nalazište Gradina. Pretpostavlja se da potiče iz 7 veka pre naše ere.

Kuća u kojoj je poslednje godine svog života proveo, i u kojoj je preminuo čuveni srpski vojskovođa, vojvoda Stepa Stepanović, nalazi se u Čačku. Nadomak nje je i spomenik vojvodi, a posebno je zanimljivo što se ploče, na kojima su navedeni nazivi bitaka u kojima je Stepa Stepanović učestvovao, nalaze na prostoru između kuće i spomenika.

čačak, spomenik, sahranjeni Srbi i Nemci

Spomenik palim Srbima na Čačanskom groblju / Foto: Rina

Ostaci boravka Rimljana na ovom području su otkriveni sasvim slučajno, kada su kopani temelji za zgradu i to u samom centru grada. Od 1970. godine se lokalitet Rimske terme nalazi na listi spomenika kulture i stavljen je pod zaštitu lokalnog Narodnog muzeja.

Hram Vaznesenja Hristovog u centru grada, odnosno takozvana Bogorodica Gradačka, potiče iz 12. veka. Ikona Bogorodice Odigitrije ili Putevoditeljke nalazi se u ovom hramu, ali i takozvano Čačansko četvorojevanđelje.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukota

    11. april 2020 | 03:19

    Tako brate napisite nesto normalno, ugusiste nas sa koronom svaki dan, neka neko nesto nauci ako nezna, ili obnovi ono sto je zaboravio ,ima toliko Gradova,Planina, Reka , banja ,jezera, Manastira Crkava po Srbiji da mozete da pisete do nove godine svaki dan malo da skrenemo misli sa ove bolescine poz.

  • Lycky032

    10. april 2020 | 22:31

    Dragan Kicanovic

  • kosarkasi ne strucnjak

    10. april 2020 | 21:39

    zelimir (zeljko) obradovic

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA