≫ 

Da li znate gde se nalazi jedna od najlepših srpskih "reka" duga tek 365 metara?

Ovo je pravi dar prirode!

  • 6
Reka Vrelo ili Godina Vodopad Vrelo / printscreen/youtube/Nenad Marić

U Srbiji postoji mnogo čuda prirode, to se ne može osporiti. Neka su poznatija, a neka manje poznata.

Ljubitelji Drinske regate sigurno znaju za ovo čudo prirode, ali mnogi drugi ne. Čini se da reka Drina, ipak ljubomorno čuva ovu lepotu za sebe.

Reka dugačka kao godina

Tačno 365 metara, ni metar manje, ni metar više je dugačka rečica Vrelo, koja se ugnezdila u samom podnožju lepe planine Tare. Izvire na nadmorskoj visini od 234 metra.

Njena dužina je zaslužna za naziv Godina, koji joj je nadenut. A stanovnici ovog dela Srbije često za nju navode da je reka dugačka kao godina.

Planinska čista i bistra voda ove rečice, koja se smatra i jednom od najkraćih u celoj Evropi, ne dostiže temperaturu višu od 10 stepeni.

Kako ističe iz jakog Kraškog vrela, a na samom ušću u Drinu se nalaze prilično velike stene, koje njen tok ipak ne uspevaju da pomere, pa ona ni za metar ne menja dužinu.

Uživanje u vodopadu Godine

Kakvi bismo mi narod bili, kada se ne bismo dosetili da uživamo u prirodnim lepotama. Upravo u blizini vodopada reke Vrelo, koji je visok 10 metara se nalazi jedan od, možda i najlepših restorana u tom delu Srbije.

Lepo uređene drvene terase se nalaze na nekoliko mesta u blizini, a upravo tu su postavljeni i stolovi za goste. Sem toga, ovaj restoran ima i odlično uređenu baštu, a zahvaljujući blizini vodopada je posebno atraktivan. U toku letnjih meseci mnogi turisti odlučuju upravo tu da upotpune uživanje.

Osim ovog interesantnog vodopada, na reci Godina se nalazi i ribnjak, a sama rečica je poribljena. U njoj ćete čak i golim okom ugledati kalifornijsku pastrmku.

Na obali Vrela se nalazi i vodenica, kao i omanji potočić, koji se u nju uliva sa leve strane.

Da ljubav uvek ostane u srcima mladih

Reka Vrelo ili Godina Vodopad Vrelo / printscreen/youtube/Nenad Marić

Među lokalnim stanovništvom je zastupljeno verovanje da bi mladi, pre venčanja trebalo da učine nešto kako bi ojačali svoju ljubav i učinili je neuništivom. Kako se pretpostavlja, baš zato što se dužina reke Vrelo nikada ne menja, veruje se da je dovoljno da pre stupanja u bračnu zajednicu momak i devojka jednostavno dođu na obale ove rečice, te da će i njihova ljubav zato zauvek biti ista.

No, nije to jedino verovanje koje se vezuje za ovu interesantnu rečicu.

Treba se pomoliti u njenoj blizini i zamisliti neku želju. Po verovanju,  u narednih 365 dana, koliko metara je duga i reka Godina, želja će se ispuniti.

Ako neko prođe kroz vode ove rečice, njenim celim tokom, biće celog života srećan. Ali ima još nešto. Da bi se zaista to i dogodilo, trebalo bi da noć pre toga pod jastuk stavi novčić, a zatim i da ga baci u reku i tako taj joj novčić simbolično daruje.

Priča i verovanja vezanih za reku Vrelo je mnogo. Možemo ih prihvatiti ili ne. Ali bez obzira na to, ona verovatno nikada neće promeniti svoju dužinu.

Video: Osam cisterni vina se izlilo u reku

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA