≫ 

Raj za ljubitelje dobre fotografije: Jedinstvena oaza u kojoj je sniman deo filma "Boj na Kosovu"

Ovaj prirodni fenomen potiče još iz perioda ledenog doba...

  • 0
Deliblatska peščara Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Odsustvo površinskih vodotokova je dovelo do formiranja peščarsko – stepske vegetacije u nekadašnjoj Panonskoj niziji. Po mnogo čemu je Deliblatska peščara jedinstvena ne samo na području naše zemlje, već i Evrope.

Specijalnim rezervatom prirode je proglašena 1977. godine, a smatra se jednim od najvažnijih centara biodiverziteta u ovom delu Evrope. Ujedno je i unikatna oaza močvarne, stepske, peščarske i šumske vegetacije u našoj zemlji.

Deliblatska peščara Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Zanimljiv je podatak i da je jedan deo kultnog filma Boj na Kosovu, reditelja Zdravka Šotre, sniman baš u području Deliblatske peščare.

Opšte karakteristike jedinstvene peščare u Srbiji

Zauzima površinu od skoro 35 hektara. Nalazi se u južnom delu Banata, u Vojvodini i prostire se na teritoriji četiri opštine i to: Vršac, Alibunar, Bela Crkva i Kovin.

Dužina Deliblatske peščare je oko 35 kilometara, dok joj širina varira u rasponu od 9 do 12 kilometara.

Ovaj prirodni fenomen potiče još iz perioda ledenog doba. Na tom području je ranije postojao lesni nanos, ali i takozvani zatalasani reljef, koji je usled uticaja košave formirao dine visine od 70 do 200 metara.

Vrh Pluc je najviši i dostiže visinu od 198 metara, a sledi Crni vrh, čija je visina 192 metra.

Deliblatska peščara Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Na području Deliblatske peščare danas žive pojedine jedinstvene biljne i životinsjke vrste. Upravo zarad njihovog očuvanja na prvom mestu, proglašena je specijalnim rezervatom prirode.

Ako želite da posetite Specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara, neophodno je da se najavite turističkoj agenciji, koja se nalazi u okviru javnog preduzeća Vojvodinašume, koje je i zaduženo za nadzor rezervata.

Jedinstvenost Deliblatske peščare

Flora i fauna je izuzetno raznolika, a posebno je interesantan podatak da čak 20 vrsta orhideja raste baš u Deliblatskoj peščari.

Takozvani Pančićev pelen i Stepski božur su isto biljne vrste, koje rastu samo tu. A i endemska vrsta, poznata kao Banatski božur, uspeva samo u ovoj peščari.

Deliblatska peščara Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Zapravo, jedinstvenost ove peščare se ogleda u činjenici da je nasejava više od 900 biljnih i životinjskih vrsta.

Najpre zbog šuma lipe, ali i ostalih biljaka, mnogi proizvođači meda koriste prednosti postojanja tih biljnih vrsta, pa prenose svoje pčele kako bi se napasele baš ovde. Kažu da je livadski i bagremov med iz Deliblatske peščare posebno poznat po kvalitetu.

Sem orla krstaša, ovaj predeo nastanjuje i vrsta poznata kao banatski soko, ali i vukovi, srne i jeleniorao kliktašdivlje svinje i patke, kao i druge životinjske vrste.

Deliblatska peščara Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ljubitelji životinja svakako neće biti oduševljeni infomracijom da u Deliblatskoj peščari postoji i lovište, kojim upravlja Šumsko gazdinstvo Banat iz Pančeva, dok samo lovište funkcioniše u okviru JP Vojvodinašume.

Osim za biologe i ljubitelje prirode, Deliblatska peščara je i raj za ljubitelje dobre fotografije.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA