≫ 

Jelo koje greje dušu: U čemu je tajna čuvene zlatiborske lepinje i zašto ju je nemoguće kopirati?

Ne postoji osoba koja nije posetila ovu planinu, a da nije oduševljena ovim specijalitetom

  • 14
Komplet lepinja Printskrin: YouTube/Beogradska hronika Jutarnji program

Kada ti neko tvoj, ko živi u belom svetu kaže da jedino što mu nedostaje jeste čuvena komplet lepinja, ne možeš da ne ostaneš u čudu. Živi u zemlji u kojoj, što bi se reklo, svega ima, al' eto, fali tamo neka lepinja.

Međutim, ako spadate u one koji su imali prilike da probaju tu čuvenu zlatiborsku komplet lepinju, što se čudite? Naravno da nedostaje, jer ona zaista ima fenomenalan ukus.

Jelo koje greje dušu

Srpska kuhinja je poznata po mnogim specijalitetima, čiji se recepti mahom razlikuju od kraja do kraja zemlje. A jedan od takvih, koji se može okarakterisati kao brend zlatiborskog kraja jeste i čuvena lepinja sa kajmakom.

Ne postoji osoba koja nije posetila ovu planinu, a da nije oduševljena ovim specijalitetom.

Ipak, sve češće se i u mnogim gradovima širom Srbije može čuti da je moguće jesti čuvenu zlatiborsku komplet lepinju, ali čini se da to nije to. Iako mnogi dovitljivi ugostitelji širom zemlje pokušavaju da pripreme ovaj specijalitet, nekako izgleda da je to prilično težak posao.

Originalni recept za zlatiborsku komplet lepinju se među ženama tog kraja čuva u tajnosti i to sa uspehom. Ali u mnogim radnjama brze hrane, pa čak i u pojedinim restoranima širom Srbije je, ipak moguće jesti ovaj specijalitet.

Komplet lepinja Printskrin: YouTube/Beogradska hronika Jutarnji program

Iako se ugostitelji trude da koriste namirnice, koje se koriste i u originalnom receptu, ukus komplet lepinje je različit ako je konzumirate u Beogradu, Kragujevcu ili Novom Sadu, na primer u odnosu na ukus, u kome ćete uživati dok udišete svež zlatiborski vazduh. Ništa čudno, naravno.

Kako se pravi zlatiborska komplet lepinja?

Meštani mnogih sela u užičkom kraju, a koja se nalaze na Zlatiboru koriste isti recept za pripremu već dugi niz godina. Međutim, domaćiče taj recept vrlo vešto kriju, pa mnogima ostaje samo da naslućuju kako se priprema zlatiborska komplet lepinja.

Mora se priznati da je tajna ukusa ovog čuvenog specijaliteta srpske kuhinje vezana za namirnice koje se koriste za pripremu. Prvo, mnoge domaćice tog kraja koriste domaće brašno, domaći kajmak i domaća jaja, ali i domaće meso. Domaćice same prirpemaju takozvani pretop, bez koga ova lepinja ne bi bila tako sjajnog ukusa. A postoje i pečenjare, posebno u Užicu, koje pretop poklanjaju.

Prazan Zlatibor Zlatibor / Foto: RINA

U nedostatku mogućnosti da zaista posetite Zlatibor i uživate u ukusu ovog specijaliteta, možete pronaći komplet lepinju i u svom mestu. Istina, ukus neće biti potpuno isti, ali ćete ipak imati priliku da u njemu uživate, pa makar i tako.

Da li ste vi možda probali originalnu zlatiborsku komplet lepinju?

Video: Srbi uče svet kako se pravi pica u izolaciji

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panta

    21. april 2020 | 12:12

    Kada se ta lepinja jela u Užicu, na Zlatiboru su bili samo pašnjaci.

  • Zlatiborka

    21. april 2020 | 13:09

    I u Mačkatu najlepša jagnjetina, a pored domaćih jaja, kajmaka, bitan je i pretop (sastav pretopa) za lepinju. Pa domaće kiselo mleko, siti ceo dan.

  • Bucko

    21. april 2020 | 12:25

    Njam njam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA