Jedna od najlepših turističkih atrakcija u Srbiji svoju godišnjicu proslavlja bez turista

Prvi put bez turista

  • 2
Resavska pećina Foto: Shutterstock

Resavska pećina kod Despotovca, jedan od najvrednijih darova prirode Srbije, danas je u prolećnom ambijentu Beljanice obeležila 48 godina od otvaranja i 58 godina od otkrića, a prvi put bez turista.

Obeležavanje je bilo skromno u skladu sa vremenom i odlukama Vlade Srbije o vanrednom stanju zbog sprečavanja širenja pandemije korona virusa.

- Ovo je prvi put da Resavska pećina na samom početku sezone nije otvorena za turiste - rekla je direktorka JP "Resavska pećina" Ana Nešić - Bogdanović i poručila - "Sada ostanite kod svojih kuća, a kada prestne vanredno stanje Resavska pećina će vas rado dočekati"

Ona je navela da se broj turista u Resavskoj pećini svake godine povećava, a da ih je lane bilo preko 60.000, najviše školskih ekskurzija, individulanih i organizovanih poseta stranih turists preko Turistički agencije.

Resavska pećina, za koju stručnjaci tvrde da je speleološki biser pod zemljom, za turiste je otvorena 1972. godine i najposećenija je pećina Srbije. Od otvaranja do sada, prema proceni turističkih radnika, posetilo ju je više od tri miliona turista.

Od 2.830 metara istraženog prostora za posetioce je dostupno 800 metara, pećina zvanično radi od 1. aprila do 31. oktobra, a pre i posle toga uz najavu.

Ove godine zbog korona virusa izostale su i tradicionane posete za Vaskrs, a neće ih biti ni za Prvi maj.

Resavsaka pećina je od 2010. godine, kao Spomenik prirode član Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama (Internacional show caves Asociation) ISCA.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    22. april 2020 | 16:23

    Ima smisla - najatraktivnija lokacija Srbije je... rupa

  • Mira

    22. april 2020 | 18:11

    Pretprošle godine smo bili u Resavskoj Pećini . Dah zastane kad pogledaš lepotu koju sama priroda stvara. Vredi se strpiti i bićete nagrađeni kad odete da vidite tu lepotu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA