≫ 

Podignut u senci srednjovekovnog utvrđenja kralja Žigmunda: Vojvođanski grad sa 19 mostova bez reke

Novi period u razvoju, grad beleži početkom 18. veka, kad ga zauzima austrijski knez Eugen Savojski, proteravši turske snage

  • 1
Vršac grad, panorama grada centar, Vršac / Foto: Wikipedia/Jorge Láscar

Jedan od najstarijih gradova na području Banata u Vojvodini nalazi se podno Vršačkih planina. Ujedno je i Vršac drugi po veličini u celom okrugu, a još u doba praistorije su postojala naselja na tom području.

Smatra se da je na samom početku 15. veka ugarski kralj Žigmund baš ovde podigao grad. Kako se pretpostavlja, cilj formiranja grada je bio usmeren na zaštitu ugarske granice od turskih snaga.

Vrlo brzo posle toga, srpski despot Đurađ Branković preuzima upravu nad gradom. Često se navodi da je u pitanju grad pod kulom, za koju se pretpostavlja da ju je upravo srpski despot podigao, mada o tome nema preciznih podataka.

Polovinom 16. veka, Vršac zauzima turska vojska, ali u njemu i dalje živi većinsko srpsko stanovništvo. Nakon neuspele Banatske bune, Srbi odlaze u Erdelj, a sastav stanovništva se u Vršcu značajno menja.

Novi period u razvoju grad beleži početkom 18. veka, kada austrijski knez Eugen Savojski proteruje turske snage i zauzima Vršac. Tu se naseljava kolonizovani nemački živalj i upravo su oni zaslužni za razvoj vinogradarstva u gradu.

Vršački potok Mesić

Ovaj grad nema reku, ali ima potok, čija vrednost još nije, čini se, prihvaćena. Mnogi meštani su komentarisali unazad godinama koliko zapravo stanovnici Vršca i to primarno oni, koji žive u neposrednoj blizini potoka, imaju uticaja na zagađenje.

Čitavom dužinom toka od skoro 7 kilometara, potok Mesić je do nedavno bio izuzetno zagađen raznim otpacima koje su, paradoksalno zvuči, u njega odlagali meštani. Bilo je tu svačega, osim onoga čega je trebalo da bude. Umesto ribica i zmija belouški, tu su se namnožili pacovi i svakakav otpad.

Vladičanski dvor, Vršac grad, panorama grada centar, Vladičanski dvor / Foto: Wikipedia/Aktron

A nije oduvek bio takav potok... U pamćenju starijih Vrščana su ostale sačuvane priče o poplavama, koje su znale da potope i kuće. Zatim je izgrađena brana 70-ih godina prošlog veka. Ali to i dalje nije sprečilo meštane da nepotrebne stvari odlažu u ovaj potok.

Kameni mostovi kao simbol grada

Na svakom mestu na kome je ranije bilo potrebno da se pređe sa jedne na drugu stranu potoka, bio je postavljen kameni most. Poput mosta na reci Arta u Grčkoj, koji je jedan od simbola cele zemlje, u Vršcu se nalazi čak 19 takvih mostova. Ali oni nisu postali simboli ovog grada, iako bi trebalo.

Zvučaće čudno, ali mostovi su na pojedinim mestima podignuti iznad, praktično praznog, korita potoka. Međutim, pametni Vrščani su to uradili sa razlogom, jer je priroda potoka Mesić čudnjikava...ponekad je tih i miran, a ponekad ruši sve pred sobom.

Rimokatolička crkva Svetog Gerharda, Vršac grad, panorama grada centar, Rimokatolička crkva Svetog Gerharda / Foto: Wikipedia/Сара Танасковић

Tako danas Vršac ima 19 kamenih mostova, a nijednu reku. Pre oko 200 godina je sazidano čak 14 mostova, a oni su najpre imali privremeni karakter, te su građeni mahom od metala i drveta. Kasnije su nikli kameni mostovi sa lukovima, koje i danas meštani koriste.

Nažalost, tek se 2018. godine pristupilo uređenju dela korita potoka Mesić, tako da gotovo nijedan od ovih velelepnih mostova nije dolazio do izražaja, što se sada polako menja.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA