• 2

Ovu srpsku planinu UNESCO je proglasio Rezervatom biosfere: Divlja priroda ostavlja bez daha

Golija je zaista jedinstvena planina

  • 2
planina Golija

foto: RINA

Planina Golija nepravedno je zapostavljena planinska lepotica, međutim korona virus uputio je brojne ljubitelje netaknute prirode upravo na njene padine. Najviša je planina jugozapadne Srbije, jer se njen vrh, Jankov kamen, nalazi na 1.833 metara nadmorske visine.

- Golija je jedna od najšumovitijih planina u našoj zemlji, a naročito je zastupljena bukova šuma. Na ovom području specifični su klima i vetrovi, pa se ovo područje može nazvati pravom vazdušnom banjom. Sve više ljudi se odlučuje da dođu upravo na ovu planinu i tu provedu svoj odmor, jer ovde mogu uživati u nestvarnoj i nezagađenoj prirodi. U turističkom centru Odvraćenica ove godine skoro svi smeštajni trenutno su popunjeni i traži se mesto više - rekao je za RINU, Miloje Ostojić iz TO Ivanjica.

Pruža se u dužini od 32 kilometra u obliku položenog latiničnog slova „s“, ispresecana je slivovima reka Studenica i Moravica, a zbog svog specifičnog biodiverziteta proglašena je za Park prirode, a 2001 jedan njen deo UNESCO je proglasio Rezervatom biosfere.

- Ovde rastu endemične i reliktne vrste, ali i one čiji opstanak je ugrožen. Među očuvanim prirodnim retkostima izdvaja se drvenasta vrsta planinskog Javora, a poseban floristički značaj ima i biljka zelenika koja se može naći samo na ovim prostorima. Na Goliji žive i brojne specifične vrste ptica koje su kandidovane za Crvenu knjigu ptica Srbije - kaže Ostojić.

Pored fascinanatnih predela, ono što može da privuče brojne posetioce upravo na Goliju jeste izuzetno bogatstvo kulturno-istorijskog nasleđa. Na ovom području nalaze se manastiri stari nekoliko vekova, ali i veliki broj crkava u kojima je ispisana srpska istorija. Park prirode Golija obuhvata područje pet opština: Ivanjica (55%), Kraljevo (16%), Raška (16%), Novi Pazar (7%) i Sjenica (3%). Državni put koji se gradi na ovoj deonici, uspešno će povezati ovaj predeo i omogućiti turistima lakši dolazak na ovaj, još uvek, nebrušeni turistički dijamant Srbije.

Video: Dečak i devojčica sa Golije znaju sve seoske poslove, pomažu starijima i ne beže od štale

(Telegraf.rs/RINA)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vidoviti Gojko

    Svaka cast, sve pohvale samo nastavite da pisete i promovisete lepote nase zemlje, mnogi od nas ce razmisliti i odmarati u Srbiji a oni kojima se ne svidja svoja zemlja nek idu gde hoce.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima