≫ 

Pravi mali raj: Biserna ogrlica Banata koju čini 7 prelepih jezera

Sa postupnom eksploatacijom šljunka u blizini Bele Crkve, počev od 1904. godine, polako se formiraju baseni današnjih jezera...

  • 2
Belocrkvanska jezera Vračevgajsko jezero / Foto: Wikipedia/Uljmanski_M

Tek na oko 100 kilometara udaljenosti od Beograda nalazi se pravi mali raj, koji je jedna od turističkih atrakcija južnog dela Banata.

Iako su u pitanju jezera nastala veštačkim putem, priroda u ovom predelu je izuzetna. U momentu kada se vode značajne rasprave o tome da li ćemo i na koji način moći da napuštamo zemlju kako bismo otišli na more, Belocrkvanska jezera su nam tu, a ne posećujemo ih baš često. Možda je ovo pravi momenat da razmislimo o takvoj vrsti odmora.

Nastanak Belocrkvanskih jezera

Sa postupnom eksploatacijom šljunka u blizini Bele Crkve, počev od 1904. godine, polako se formiraju baseni današnjih 7 jezera.

Početak eksploatacije šljunka na tom potezu je vršen ručno, a kasnije je postupak uključivao i industrijske mašine.

Sve to je vremenom dovelo do formiranja ukupno 7 Belocrkvanskih jezera, koji se vodom napajaju kako iz podzemnih izvora, tako i iz arterskih bunara.

Turistički potencijali

Zbog svog relativno pravilno oblika se ova jezera nazivaju Bisernom ogrlicom Banata. Glavno ili Gradsko jezero, zatim Šaransko i Vračevgajsko, kao i jezero nazvano Šljunkara su vrlo interesanta u turističkom smislu, dok preostala tri Belocrkvanska jezera još uvek nisu urbanizovana.

Upravo ta jezera, koja nisu turistički eksploatisana, posebno su interesantna ljubiteljima pecanja i ronjenja.

Najposećenije je Gradsko jezero, u čijoj blizini se nalaze i bungalovi za smeštaj, kao i odličan restoran. Oko 3 metra je prosečna dubina ovog jezera, a u jednom njegovom delu postoji i skakaonica, dok su sve plaže lepo uređene i predstavlajjau kombinaciju šljunka i betona.

U proteklom periodu su uložena značajna sredstva u razvoj infrastrukture na Belocrkvanskim jezerima, što je dovelo do značajnog porasta broja turista. Ovde se nalazi i auto-kamp, smeštajne jedinice, trim i pešačka staza, kao i brojni ugostiteljski objekti.

Belocrkvanska jezera Belocrkvanska jezera / Printskrin: YouTube/Regionalna TV Banat Vršac

Kao i u pravom letovalištu, tako i ovde postoje brojne prodavnice suvenira, zatim kiosci sa brzom hranom, a posetioci mogu iznajmiti ležaljke i suncobrane, kao i pedaline. Za entuzijaste je dostupna i škola ronjenja tokom letnje sezone.

Neretko se na Belocrkvanskim jezerima organizuju i razna takmičenja, poput recimo Jedriličarske regate i Vidovdanskog plivačkog maratona. U sklopu kompleksa postoji park sa brojnim atrakcijama za najmlađe posetioce, kao i sportki tereni.

Da napomenemo i to da spasilačka služba funkcioniše u toku celog dana na jezerima koja su uređena.

Mlađi i turisti koji uživaju u noćnom provodu će se, bez sumnje ovde odlično provesti, jer se tokom letnje sezone organizuju gostovanja mnogih poznatih izvođača i drugi događaji u lokalnim kafićima i restoranima.

Video: Ne znate gde ćete na letovanje: Otkrivamo vam skrivene lepote srpskih mora

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snežana

    22. maj 2020 | 19:23

    Ta priroda u Beloj Crkvi i okolini je jedinstvena i nenarušena. Jezera su čista i blagodetna. Hladovune u izobilju. Bela Crkva je mesto u kome možete kupiti desetak vrsta sireva od raznih vrsta cena oo niskoj ceni. O bureku u Knezu da ne pričam. Izuzetno snabdeven grad. Klima - ruža vetrova. Uvece svreže. Tri reke u blizini Nera, Karaš, Dunav i kanal DTD. Raj na zemlji. Bar 150 vrsta ptica. Ribe u izobilju. Samo ne bacajte otpatke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA