≫ 

Zaboravljeni turistički biser u srcu Srbije: U ovoj banji danas lekovita voda teče uzalud

U banji Voljavča lečili se Rimljani i kneginja Ljubica

  • 4
banja Voljavča foto: RINA

Između tri velike svetinje na planini Rudnik u selu Stragari kod Kragujevca, nalazi se jedina manastirska banja u Srbiji. Ime je dobila po manastiru Voljavča, jer je od njega udaljena samo jedan kilometar, a lekovita voda koja provereno leči reumu, išijas i druga oboljenja iz kreveta je podigla na stotine ljudi, koji su upravo u ovom delu Šumadije potražili svoj spas.

- Banja je pre tri decenije bila puna ljudi, i dolazili su iz Mladenovca, Aranđelovca, Kragujevca i Čačka. Kupanja su počinjala u šest ujutru, a završavala se u 11 sati uveče. Prvo je bilo tri, a zatim šest izgrađenih kada. Trajala su 20 minuta, a voda se grejala u kazanu na drva. Tu su bili i doktor i stacionar, a u letnjim mesecima posetioci su spavali i pod vedrim nebom, samo da budu tu - priča za RINU, Branko Lukić koji je odrastao pored banje Voljavče i priseća se svih dobrih stvari koje su se ovde desile.

- Profesor iz sela koji je imao velike prelome, nakon gipsa, dolazio je u banju i tu se oporavio da sada sa nama ide i u lov. Dugačak je spisak onih kojima je banja pomogla, neki nisu mogli ni da se kreću, a posle banje bacili su štake -  rekao je Branko.

Međutim, ovaj Kragujevčanin sa razlogom o ovom lekovitom mestu priča u prošlom vremenu, jer je banja pre dvadeset godina prepuštena sama sebi i onima kojima je neophodna. Od velikih građevina ostale su samo ruševine, jer su poplave uzele svoj danak, a izvor mineralne vode i dalje teče između četiri oronula zida, očigledno uzalud. Oni koji imaju zdravstvene probleme ovde dolaze sa balonima od 200 litara, kako bi vodu nasuli i odneli kućama.

- Banja Voljavča je u vlasništvu MZ Stragari i grada Kragujevca, nadležne institucije odradile su neophdna istraživanja i napravljen je generalni plan razvoja i čeka se neko od investitora da prepozna ogroman turistički potencijal ovog mesta i uloži sredstva, kako bi se Voljavči udahnuo nov život, ali i vratila stara slava - rekao je Dragan Radosavljević, predsednik MZ Stragari.

Da je potpuno nepravedno pala u zaborav i da se na ovom prostoru krije srpska istorija dokaz je i podatak da se u banji lečila i kneginja Ljubica, žena kneza Miloša Obrenovića. Obrasla bukovom šumom prava je prirodna oaza u srcu Srbije, a građani o njoj ne znaju ništa ili vrlo malo. Minerelna voda sa izvora je izuzetno kvalitetna i bogata lekovitim elementima, ali i savršeno pitka. Pojedina svedočanstva govore da su ovi mineralni izvori u Šumadiji korišćeni i u vremenu rimske kolonizacije.

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxx

    20. maj 2020 | 15:55

    Greota da drzava i niko ne ulozi u to mesto da se sredi da dolaze ljudi...tuga

  • Milan

    20. maj 2020 | 16:12

    Tako je isto propala i Zvonacka banja, prelepo turisticko mesto, lek za dusu i odmor...na zalost evo vec 7-8 godina je samo rusevina, nadam se da ce proraditi jednog dana :(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA