≫ 

Jedna od poslednjih močvara u Srbiji koju bi obavezno trebalo da obiđete

Znate li gde se nalazi Slano Kopovo?

  • 1
Slano kopovo Slano kopovo / foto: printscreen/youtube/Vojvođanska zelena inicijativa

Ne bez razloga se smatra da Specijalni rezervat prirode Slano Kopovo ima neprocenjivu vrednost za živi svet. Ujedno je to jedna od poslednjih močvara koje su na području naše zemlje očuvane.

Nalazi se u neposrednoj blizini Novog Bečeja i prostire se na površini od 976 hektara.

Celokupno područje je podeljeno na prvi, drugi i treći nivo zaštite. Njime upravlja Lovačko udruženje Novi Bečej, a prema zvaničnoj odluci Vlade Republike Srbije.

Osnovne karakteristike Slanog Kopova

Prema takozvanom Ramsarskom sporazumu o zaštiti močvara, koji je na snazi od 1975. godine, Slano Kopovo u Vojvodini je zaštićeno od 2000. godine, kao područje koje je ugroženo.

Osim zaslanjenih blatnjavih bara, na ovom području se povremeno pojavljuje i jezero.

Smatra se da datira iz 17. ili 18. veka, a da je nastalo nakon izgradnje nasipa.

Prosečna nadmorska visina Slanog Kopova je 80 metara. Podeljeno je, praktično na dva dela i to na Slano Kopovo i na Postina Kopovo. Obradive površine se nalaze između ta dva basena.

Stanovnici Slanog Kopova

Osim vrsta koje se mogu smatrati uobičajenima, Slano Kopovo nastanjuju i neke vrlo značajne biljne i životinjske vrste.

Pojedine ptice koje uopšte ne obitavaju na području Panonske nizije se gnezde ovde, što se smatra posebnošću. Zapravo su to vrste koje obitavaju u području Karpata i Ponta, nadomak Crnog mora, kao i Kaspijskog jezera.

Guske, patke i ždralovi, kao i pojedine vrste roda, ali i srndaći, stepski tvorovi i poljski miševi, takođe obitavaju na ovom području.

Biljna vrsta latinskog naziva Thero-Salicornietea uspeva ovde, kao i u određenim delovima Panonske nizije, ali joj preti potpuno iščezavanje. A samo na ovom području još raste i vrsta poznata kao bezlisna solnjača.

Posete Specijalnom rezervatu prirode Slano Kopovo

Slano kopovo Slano kopovo / foto: printscreen/youtube/Vojvođanska zelena inicijativa

Neophodno je najmanje 48 sati pre dolaska najaviti posetu nadležnima u pomenutom lovačkom udruženju, koje je zaduženo za upravljanje ovim specijalnim rezervatom prirode.

Šetnja pažljivo obeleženim stazama kroz Slano Kopovo podrazumeva upoznavanje sa njegovim osobenostima. Ukoliko je potrebno, posetioci mogu kontaktirati i nadležnog vodiča.

U okviru vizitorskog centra, koji se takođe nalazi ovde, organizuje se i izložbena postavka.

Cena ulaznice za odrasle posetioce je 100 dinara, dok deca do 18 godina starosti plaćaju upola manju cenu. Za decu uzrasta do 8 godina, kao i za osobe sa invaliditetom i posebnim potrebama, te za penzionere starije od 70 godina je ulaz u rezervat potpuno besplatan.

Video: Srpsko selo u kome se vidi budućnost i prošlost samo ne nosite kompas

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran F

    13. jun 2020 | 11:58

    Šta čovek tamo ima da vidi ,kakva je to atrakcija nerazum.❎

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA