• 2

Legende iz doba Kosovske bitke: Planina u Srbiji na kojoj se odvija gravitaciona abnormalnost

Srpska vojska je prespavala upravo na ovoj planini pre istorijskog okršaja sa turskim vojnicima

  • 2
Radan planina

Radan planina / Foto: Shutterstock

Za raznovrsnost reljefa ova planina može biti zahvalna time što se nalazi baš na mestu na kom se Rodopska i Dinarska planinska masa sučeljavaju.

Planina Radan se prostire na površini od blizu 500 km², a omeđena je rekama Jablanica i Toplica.

Najviši vrh, Šopot, nalazi se na 1.409 metara nadmorske visine. Prostire se na teritoriji čak 5 opština na jugu Srbije.

Grad cara Justinijana

Iako je planina Radan poznata po mnogo čemu, smatra se svakako da je Caričin grad među najznačajnijim znamenitostima.

Potiče iz 6. veka i trebalo je da bude sedište cara Justinijana na području Balkana. U gradnji su kombinovani opeka i kamen, a posebnu pažnju istraživača su privukli ukrasi u vidu mozaika na podovima palate i klesani ukrasi na građevinama.

Od 1912. godine do današnjih dana traju iskopavanja i istraživanja ovog značajnog lokaliteta.

Znamenitosti Radan planine

Izvor Gajtanska vrata, koji se nalazi na 1182 metra nadmorske visine, neobičan je po tome što se nalazi u bukvi, odnosno u zoni njenog korenovog sistema.

Tu je i takozvana Ivan kula, za koju se smatra da je pripadala čuvenom ustaniku, Kosančić Ivanu, kao i naselje Pločnik iz doba neolita.

Posebno je interesantan podatak da je rasa pasa, poznata kao Dušanov ili Srpski mastif obitavala na planini Radan sve do 1960. godine.

Veštačko, Brestovačko jezero ili Magaško, odnosno Bojničko jezero se nalazi u podnožju ove interesantne planine.

Caričin grad, Justinijana Prima

Caričin grad / Foto: Wikipedia/Breza07

Misterije planine Radan

Nema potrebe da idete do planine Olimp u Grčkoj kako biste videli fenomen koji se smatra takozvanom gravitacionom abnormalnošću.

Na području sela Ivanje, gde su prema mišljenju pojedinih istraživača ranije živeli članovi porodice Tesla, postoji put na kom se dešava ova nesvakidašnjost. Ako ubacite auto van brzine, on će sam krenuti unazad. Iako istraživači imaju i naučno objašnjenje za tu pojavu, ovo se objašnjava raznim legendama i narodnim predanjima.

Možda najinteresantnija je ona koja pominje đavole, zaslužne za nastanak obližnje Đavolje varoši. A prema njoj, upravo tvorci ovog fenomena na taj način se zabavljaju i stavljaju putnike u iskušenje.

Područje je u vezi sa mnogo legendi i narodnih predanja...

Đavolja varoš

Đavolja varoš / Foto: Mateja Beljan

Postoji, recimo narodna legenda, koja nas vraća u doba Kosovske bitke. Srpska vojska je prespavala upravo na ovoj planini pre bitke, ali ono zbog čega je ta lengenda interesantna jeste zbog mesta na kome su se probudili. Ne, nije to bilo na istom mestu, već u Prokuplju. Niko nije mogao da objasni to, ali ni da navede istinitost legende ili je opovrgne.

Na mestu na kome se danas nalazi crkva posvećena Svetom Petru se dešavalo dugo nešto čudno. Kako veli lokalna legenda, uvek bi samo jedan jelen dolazio do tog mesta, da bi bila prineta žrtva bogu. To predanje navodi i da bi jelen, kada stupi na Petrov vrh, potpuno sam pokazivao da treba da bude žrtvovan, stavivši glavu na panj. Međutim, jednom prilikom su, uprkos tome, pojedini meštani to želeli da učine silom. Od tada, prema legendi, nijedan jelen se više nikada nije pojavio na tom mestu. U spomen na tu legendu, meštani baš na ovom mestu kolju ovna, te tako simbolično prinose žrtvu.

Iako nisu naročito razvijeni smeštajni kapaciteti na planini Radan, nemojte sumnjati da će vas meštani lepo dočekati i ugostiti kako treba.

(A.B./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • automobilski ne strucnjak

    auto van brzine

  • panda

    Izgubili smo sve ratove u istoriji. Sve teritorije izgubili.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima