• 4

Ova planina već 120 godina nosi status vazdušne banje: Disanje je lakše, a krvotok brži

Šetnjom i rekreacijom na Zlatiboru moguće je povećati broj krvnih zrnaca za preko dva miliona

  • 4
1593525389livada-foto-rina.jpg

Foto:RINA

U doba kad se korona virus ponovo rasplamsava na teritorij cele Srbije, sve je više onih koji odustaju od planiranih putovanja u inostranstvo, a spas traže na srpskim planinama.

Iako su mnogi razočarani, Srbija zaista ima šta da ponudi turistima. Jedna od najpopularnijih lokacija, planina Zlatibor, osim što je okićena borovim šumama i bistrim potocima, sam boravak na njoj može pozitivno da utiče na zdravlje ljudi.

- Pored planinskih pejzaža koji su pravi odmor za dušu i telo, Zlatibor je blagotvoran i u terapeutskom smislu. Od davnina je poznato da je zlatiborski vazduh poseban i lekovit, što je bio razlog da planina dobije status vazdušne banje koji ponosno nosi duže od 120 godina - poručuju iz TO „Zlatibor“.

Nekoliko faktora se ovde udružilo i stvorilo idealne uslove za lečenje, oporavak i rekreaciju: geomorfološki sastav zemljišta, „ruža vetrova“, šume, aromatična vegetacija, nadmorska visina.

- Sa porastom nadmorske visine vazdušni pritisak opada, a hemoglobin u krvi raste, disanje je lakše, krvotok je brži, a vazduh koji pluća udišu na 1.000 metara iznad nivoa mora pun kiseonika. Šetnjom i rekreacijom na Zlatiboru moguće je povećati broj krvnih zrnaca za preko dva miliona - kažu u lokalnoj turističkoj organizaciji.

U našoj galeriji pogledajte fotografije Zlatibora:

Trenutno na ovoj planini boravi oko 10.000 gostiju, a hotelijeri se nadaju dobroj sezoni u julu i avgustu i tome da će ovogodišnju sezonu uspeti da spasu domaći gosti.

Video: Jedinstveni muzej o životu naših predaka na otvorenom na Zlatiboru

(Telegraf.rs/RINA)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    Zlatibor nekad bio vazdusna banja a sad septicka banja devastiran od strane investitora i nadleznih za to!!

  • Biljka

    Pisite malo i o Kosmaju, ispod Kosmaja se sastaju tri vazdusne, banjske struje. Istraziti malo i saznanje je iznenadjujuce.

  • Alex

    Vršački breg ima duplo bolji vazduh od Zlatibora ...srećom malo ljudi to zna:)

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima