• 4

Lepoti nikad kraja: 3 srpska grada u koje Beograđani mogu otići na odmor

U Srbiji postoji mnogo zanimljivih lokacija, koje vredi posetiti

  • 4
Begečka jama, izlet, Novi Sad

Begečka jama, Novi Sad / Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kada stanovnici Beograda odluče da se odmore, obično odlaze na jednodnevne ili vikend izlete u neki od akva parkova u našoj zemlji ili, pak odluče da posete neko jezero ili planinu.

Međutim, ljubitelji aktivnijeg odmora se mogu odlučiti i za upoznavanje drugih gradova u našoj zemlji.

Izbor nekako vrlo često padne na Novi Sad, Suboticu i Kragujevac ili Niš, na primer. Svakako da u Srbiji ima još mnogo zanimljivih gradova, koje bi vredelo upoznati.

Predah u nekadašnjoj srpskoj Atini

Grad koji je osnovan krajem 17. veka i koji je važio za centar tadašnje srpske kulture, Novi Sad je danas jedan od značajnih centara u zemlji.

Pored toga što je domaćin brojnim značajnim manifestacijama, može se pohvaliti i odličnom uređenošću, kao i brojnim kulturnim i sakralnim objektima, koji privlače veliki broj turista.

Smešten je na obalama Dunava i od Beograda je udaljen nešto manje od 100 kilometara.

Uživanje na jugu Srbije

Oko 240 kilometara deli Beograd i Niš, koji se smatra značajnim centrom na jugu zemlje. Istorija grada je izuzetno zanimljiva, o čemu svedoče i mnogi objekti, koji su očuvani do danas.

Osim Niške tvrđave, na kojoj se održavaju mnoge kulturne manifestacije, ne treba propustiti i šetnju starim gradskim jezgrom i čuvenim Kazandžijskim sokačetom, ali ni obilaza Ćele kule.

U blizini grada se nalaze i mnoga poznata izletišta, koja upotpunjuju posetu Nišu. Sem Niške banje, svakako treba pomenuti i Jelašničku i Sićevačku kliruru, kao i Kamenički vis, te Oblačinsko jezero.

Ljubaznost meštana Niša je ono što daje posebnu draž ovom gradu.

Niška banja

Niška banja / Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Grad na tri reke

U manastiru Žiča, nadomak Kraljeva je krunisano čak 7 srpskih kraljeva, što je i danas zabeleženo na gradskom grbu, koji čine simboli 7 kruna.

Sam grad leži na reci Ibar, zatim Ribnici i Zapadnoj Moravi, a osim Kraljevačkog kulturnog leta, domaćin je i mnogim drugim kulturnim i zabavnim manifestacijama.

Osim Vrnjačke banje, koja važi za jednu od najstarijih u našoj zemlji, u blizini Kraljeva se nalaze i Bogutovačka i Mataruška banja, te već pomenuti manastir Žiča, kao i srednjevekovni srpski manastir Studenica.

Vrnjačka banja

Vrnjačka Banja / Foto: Wikimedia/Katarina Z

Video: Od pogleda s njih svi se zaljube u Srbiju: Ovo su najlepši vidikovci naše zemlje

(A.B./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    Zamisli beogradjani a ostatak srbije je sta beda i jad sirotinjna

  • Novi sad

    Ako moze beograđani preskočite ns

  • Dea

    Navodite ih na greh da zbrisu tokom vikenda 😄

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima