≫ 

Dođeš star, odeš mlad: Ovo su 3 najbolje srpske banje za letovanje

Pojedine su odlično uređene, te poseduju značajne smeštajne kapacitete

  • 8
Vrnjačka banja Vrnjačka Banja / Foto: Wikimedia/Katarina Z

Koliko puta smo u detinjstvu imali prilike da čujemo da su naši ili nečiji baka i deka otišli u banju? Možda je baš zato mnogima asocijacija na banju upravo to, ali je činjenica da je potencijal banjskih lečilišta svugde veoma unapređen. Negde je dovoljno, a negde baš i nedovoljno iskorišćen.

I dok se pojedini ipak odlučuju da posete neku od čuvenih banja u Sloveniji ili Mađarskoj recimo, drugi radije biraju boravak u srpskoj banji.

Mora se priznati da su pojedine odlično uređene, te poseduju značajne smeštajne kapacitete. Ima naravno i onih u koje tek treba ulagati kako bi dostigle taj nivo.

Najstarija banja u Srbija

Pored toga što se smatra najstarijom na području naše zemlje, Vrnjačka Banja je i nekrunisana kraljica banja, što svakako dokazuje i danas.

Veliki broj hotela različite kategorizacije, odlična uređenost šetališta, brojni restorani i kafići, lepo uređeni parkovi...sve su to razlozi zbog kojih mnogi, ne samo iz naše zemlje, biraju da se baš ovde odmore.

Oko 200 kilometara je udaljena od Beograda, a od Kraljeva oko 25. U blizini je planina Goč, a sama banja je i domaćin mnogim kulturnim manifestacijama.

Najmlađa srpska banja

Izuzev 2 izvora termomineralne vode, ova banja se smatra i vazdušnom, jer se nalazi podno Fruške Gore, ali i zbog povišenog nivoa ozona u vazduhu.

Tek koju godinu nakon otkrića izvora termomineralne vode, 50-ih godina prošloga veka, turizam je vrlo stidljivo počeo da se razvija u banji Vrdnik.

Osim specijalne bolnice koja je namenjena rehabilitaciji svih pacijenata koji pate od reume ili imaju različite povrede mekih tkiva, te ginekološke poteškoće i slično, u ovoj banji postoji i odličan hotel više kategorizacije, u kome je omogućen smeštaj. Takođe je moguće pronaći i privatni smeštaj.

Aleksandar Vucic, Vrdnik Vrdnik / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sokobanja, Sokograd, dođeš star, odeš mlad

Nije džabe čuveni srpski komediograf, Branislav Nušić zapisao ovo za Sokobanju. Upravo ta krilatica je i danas prepoznatljiva kada se pominje ova banja.

Inače, kako to u nas obično biva, često se vodi polemika da li je starija Vrnjačka ili Sokobanja, mada to više uopšte nije važno, jer su danas i jedna i druga odlično sređene i obe su česte destinacije mnogih stanovnika naše zemlje, ali i zemalja iz okruženja.

Nadvisuju je planine Ozren i Rtanj, pa je i sasvim razumljivo zbog čega se smatra i vazdušnom banjom.

Još u doba kneza Miloša Obrenovića, 1837. godine je počeo organizovani turizam u Sokobanji. A danas je u njoj dostupan veliki broj smeštajnih objekata, ali i mnoge zanimljivosti.

Posebno je za ljubitelje prirode interesantna okolina ove banje.

Sokobanja Sokobanja / Printskrin: YouTube/Jovana Jovic

Video: Korona ne može protiv srpskih običaja, Ovčar Banja krcata

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    15. jul 2020 | 13:46

    Slana voda i otvoreno more kakvi bazeni sa hlorom i dezinfekcijom

  • Baja Balada

    15. jul 2020 | 13:46

    Soko banja je ZAKON!!!! Sad sa u akva parku i odlično je

  • DARKO 100%

    15. jul 2020 | 13:37

    Srbija ima banjskih mesta koliko hoces,ali mi vise znamo i poznajemo letovalista u okruzenju i nekim stranim zemljama nego nasu Srbiju,zasto je to tako?ili je to nedovoljno angazovanje marketinskih kompanija i nedovoljno zalaganje drzave u prepoznavanju sopstvenih prirodnih kapaciteta skojima Srbija raspolaze i moze da ponudi kako domacem stanovnistvu tako stranim turistima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA