≫ 

Za ljubitelje adrenalina i ekstremnih sportova: Evo gde sve možete ići na rafting u Srbiji i regionu

Jeste li se vi oprobali u raftingu? I ako niste, da li biste imali hrabrosti za to?

  • 2
Rafting, splavarenje Foto-ilustracija: Pixabay

Za ljubitelje ekstremnih sportova i dobre zabave, ali i adrenalinske zavisnike je rafting idealan način da upotpune svoj odmor.

Na svu sreću, u Srbiji ima odličnih lokacija za splavarenje divljim rekama, kako se obično prevodi pojam raftinga.

Uz to, ova aktivnost je česta i u okviru takozvanog team building-a, jer omogućuje zaposlenima da izgrade mnogo bolje poslovne odnose.

Rafting kao sportska disciplina

Brojne su lokacije na kojima se organizuje rafting. Krajem prošlog veka je čak održano i Prvo svetsko prvenstvo u raftingu, a od 1997. godine postoji i Svetska rafting federacija.

Ipak, sve je više onih koji se odlučuju da se sa društvom okušaju u splavarenju, koje je zvanično podeljeno u 6 kategorija, odnosno klasa. U skladu sa izborom destinacije, ali i spremnošću zainteresovanih, se i preporučuje na kojoj reci bi trebalo da upoznaju lepotu raftinga.

Prva klasa podrazumeva splavarenje rekama čiji je tok sporiji i koje se smatraju mirni, dok je druga klasa još uvek bezazlena, jer podrazumeva reke na kojima ima po koji kamen ili brzak.

Takozvani turistički rafting podrazumeva spavarenje rekama koje spadaju u treću klasu. To su reke koje nisu opasne, ali na kojima ima brzaka, manjih vodopada i talasa.

Već sledeća klasa je namenjena iskusnijim sportistima i ljubiteljima raftinga, dok je peta klasa praktično i poslednja klasa u okviru raftinga kao takmičarskog sporta. Sasvim logično, šesta klasa je najopasnija i upravo tu se često beleže čak i smrtni slučajevi.

Reka Lim, adrenalin, atrakcija, rafting Foto: Rina.rs

Splavarenje u Srbiji kao vid zabave

Prilikom formiranja ekipa za splavarenje, organizatori obezbeđuju svu potrebnu opremu, što je izuzetno važno za bezbednost svih učesnika. Takođe će posebno za to obučeno lice uputiti prisutne u sve ono što je važno da čine i o čemu treba da vode računa tokom spusta.

U našoj zemlji je najpoznatije splavarenje Drinom, pa dalje Tarom. Naravno da se u ponudi mogu naći i organizovane ture, koje uključuju rafting na rekama Lim ili Ibar. Posebna atrakcija je reka Uvac, ali i Veliki Rzav.

Osim u Srbiji, rafting se organizuje rekom Struma u Bugarskoj, zatim Moračom u Crnoj Gori i Neretvom, koja se nalazi na teritoriji Bosne i Hercegovine, ali i na mnogim drugim.

Jeste li se vi oprobali u raftingu? I ako niste, da li biste imali hrabrosti za to?

Video: Ne znate gde ćete na letovanje: Otkrivamo vam skrivene lepote srpskih mora

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    17. jul 2020 | 09:05

    Preporucujem Unu, Drinu I Neretvu u Bosni. Ne treba ni pasos ni potvrda da niste zarazeni koronom. Priroda lepa, hrana odlicna, ljudi gostoptimljivi, nije skupo I nije daleko.

  • Ana

    16. jul 2020 | 22:40

    O daaa isli smo na rafting Tarom prosle godine, predobro je!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA